426 millió dollárba kerülhetnek az ingyenhelikopterek

2011.12.13. 10:30
Akár százmilliárd forintot is rá kell költeni arra a 32 helikopterre, amit ingyen ajánlott fel az amerikai hadsereg a Magyar Honvédségnek. A 160 millió dollár értékű gépeket valóban ingyen kapnánk, de modifikációjuk, felszerelésük, illetve a kiképzési és logisztikai támogatás 426 millió dollárba, a magyar GDP 0,37 százalékába is kerülhet.

Benyújtotta nyilvános ajánlati csomagját az amerikai kongresszusnak a Magyar Honvédségnek szánt 32 UH-1N típusú helikopter módosítására, karbantartására, alkatrészellátására és a személyzet kiképzésére a Védelmi Biztonsági Együtműködési Ügynökség (DSCA). Az amerikai hadsereg tavaly szeptemberben ajánlott fel 32 darab, a hadrendből kivont UH-1-est, becenevén Huey-t. A darabja ötmillió dolláros gépeket ingyen adják, ám a karbantartás és a logisztikai támogatás, a pótalkatrészek és a kiképzés pénzbe kerül, ráadásul a magyar kormány módosításokat is kezdeményezett.

Az index és a Sme újságírója egy UH-1 fedélzetén Kandahárban
Az index és a Sme újságírója egy UH-1 fedélzetén Kandahárban

A gépeket a magyar igények szerint infraradarral (FLIR) és éjjellátóval (NVD) is felszerelik, emellett pótalkatrészeket és szimulátorokat is rendelne a Honvédség.

A DSCA ajánlati csomagja szerint a magyar igények becsült költsége 426 millió dollár, azaz 99,3 milliárd forint. Ez a magyar GDP 0,37 százaléka, a jövő évi költségvetési tartalék negyede. Az ajánlat pontos végösszegét, amit 7-10 év alatt kellene kifizetni, még decemberben meghatározhatja az amerikai törvényhozás.

A jóváhagyás után 2012 januárjában magyar szakemberek tárgyalnak a részletes ajánlatról és a tényleges árról, majd a módosított javaslat elfogadására 60 nap áll majd rendelkezésre.

A DSCA közleménye szerint a Huey-kkal nagy mértékben javulna a Honvédség humanitárius és mentőképessége, egyben javulna a magyar és az amerikai hadsereg együttmúködési képessége.

A DSCA közleménye szerint nincs tudomásuk offset-megállapodásról, azaz olyan egyezményről, amely alapján a költségeket a magyar fél helyett az amerikai vállalná, vagy ellentételezéssel szolgálna a vásárlás esetén.