Hermina
15 °C
27 °C

Este 10 után kellene szülői felügyelet a 14 év alattiaknak

2011.12.13. 16:05

Új, pontosított módosító indítványt nyújtottak be fideszes képviselők a kiskorú gyermekek közterületi felügyeletéről a családok védelméről szóló törvényhez, eszerint 14 éven aluli gyermekek felügyeletéről 22 és hajnali 6 óra között, 16 éven aluli gyermekek szórakozóhelyen történő tartózkodása esetén a felügyeletéről 23 és hajnali 6 óra között kellene gondoskodnia szülőnek.

A javaslatot Kőszegi Zoltán és Szalay Ferenc jegyzik. Az indoklásában arra hivatkoznak, hogy  a gyermekeket a családi kötelékén kívül számtalan veszély fenyegeti, a közterületen felügyelet nélkül eltöltött időben számos gyermek válik bűncselekmény áldozatává vagy elkövetőjévé.

A szórakozóhelyen felügyelet nélkül eltöltött időben a gyermek szerintük veszélyeztetett helyzetben van, és különösen fennáll az alkohol- és dohánytermékeket is forgalmazó szórakozóhelyek esetében.

A témában módosító indítványt Kőszegi Zoltán pénteken már benyújtott, abban azt rögzítette, hogy este nyolc óra után köteles lenne a kiskorú gyermek közterületen történő felügyeletéről gondoskodni a szülő. A képviselő elsődleges célként azt fogalmazta meg, hogy ne váljanak bűncselekmények áldozatává a gyermekek.

Az eredeti javaslat szerint a kiskorú gyermek szülője köteles különösen gyermeke emberi méltóságát tiszteletben tartani, gyermekével együttműködni, a gyermekét az őt érintő kérdésekről — korának és fejlettségének megfelelően — tájékoztatni, véleményét figyelembe venni.

A kötelessége a gyermekének jogai gyakorlásához iránymutatást, tanácsot és segítséget adni, gyermeke jogainak érvényesítése érdekében a szükséges intézkedéseket megtenni, ellátásában közreműködő személyekkel és szervekkel, továbbá a hatóságokkal együttműködni.