Tehenekkel vonulnak a Parlament elé a krisnások

2011.12.13. 09:43
Bár a parlament egyházügyi bizottsága hétfőn úgy határozott, módosító indítványt nyújt be az egyházi törvényhez annak érdekében, hogy az egyházi státusukat január 1-vel elvesztő, de bejegyzésüket kérelmező csoportok ne veszítsék el eddigi földtulajdonukat, a krisnások szerint ez csak az egyházi törvény elégtelenségére mutat rá. Földjeik védelmében kedden a Parlament elé vonulnak.

December 13-án délután kettőkor tehenekkel és zenével vonulnak a Parlament, illetve a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium épülete elé a magyarországi Krisna-hívők. A krisnatudatúak az egyházi törvény ellen tiltakoznak, mert meglátásuk szerint a jelenlegi szabályozás alapján 2012. január 1-én elveszíthetik földtulajdonukat, így a somogyi Krisna-völgyet is, ahol világszerte híres biogazdaságot tartanak fenn, és ahol szent teheneik is élnek.

Az új egyházi törvény nem ismeri el egyházként a krisnatudatú hívek közösségét, így az egyháznak újra pályáznia kell a státusért. Pályázatukat azonban csak jövőre, az egyházi törvény hatályba lépése után bírálják el, ám a hatályos szabályozás szerint a köztes időben az egyháznak nem minősülő szervezet földtulajdona az államra szállna.

A problémára a parlamentben többször is felhívta a figyelmet a szocialista Nyakó István, de a kormánytól rendre kitérő választ kapott, legutóbb a hétfői ülésen állította Rétvári Bence közigazgatási államtitkár, hogy a probléma nem létezik.

Végül azonban közvetve ő is elismerte a helyzet tisztázatlanságát, és jelezte, hogy a parlament egyházügyi bizottsága hétfőn módosító indítványt fogadott el az egyházügyi törvényhez, pont a krisnatudatú hívők földjeinek védelmében.

Ez sem nyugtatta meg azonban a krisnásokat, közleményük szerint "épp a vallásügyi törvény utolsó pillanatos módosításának példájából kiindulva" vélik úgy, hogy problémájuk a módosító indítvány megszavazásáig nem tekinthető rendezettnek.

A keddi demonstráción a helyzet fonákságára kívánják felhívni a figyelmet.