Sopronban alakítják át a költségvetést

2011.12.14. 06:31
A 90 évvel ezelőtti soproni népszavazás apropóján a fővárostól messze dönthet a kormány a jövő évi költségvetés szükségszerű átalakításáról. Mostanra már a miniszterelnök is belátta, hogy irreális volt 1,5 százalékos növekedéssel és 268 forintos euroárfolyammal számolni jövőre, bár szerinte nem Magyarországgal, hanem az eurozónával van baj.

Soproni kihelyezett ülésén tárgyalja meg szerdán a kormány a 2012. évi költségvetés átalakítását. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az EU brüsszeli csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy át kell alakítani a költségvetést.

Hétfőn, a Fidesz frakcióülése után már finomított álláspontján, akkor azt mondta, hogy a költségvetés fő számait nem szabad módosítani - erre valójában technikai lehetőségük sem lett volna, mivel azokat november után már nem is lehet módosítani. Ráadásul a parlament kedden már a költségvetéshez benyújtott módosító indítványokról is szavazott, hétfőn már új módosítókat se lehetett benyújtani.

Azaz a költségvetést már legfeljebb a zárószavazás előtt, a házszabályt megsértve lehet kis mértékben átalakítani.

A költségvetés újragondolására a kormány által korábban kitűzött irreális gazdasági növekedési tervek és forintárfolyam miatt van szükség. A kormány a költségvetés tervezésekor 1,5 százalékos növekedéssel és 268 forintos euroárfolyammal számolt, míg a valóságban legfeljebb 0,5 százalékos növekedés, de inkább recesszió várható, az euro árfolyama pedig elvétve süllyed 300 forint alá.

Orbán ugyanakkor nyilatkozataiban nem a magyar gazdaság, hanem az eurozóna állapotával indokolta a költségvetés módosítását, állítása szerint nem Magyarország van válságban.

A kormányülést azért Sopronban tartják, mert a város lakói 90 évvel ezelőtt döntöttek úgy népszavazáson, hogy Magyarországhoz tartozzanak. A kormány napközben megemlékezést atart a soproni Hűségkútnál.

December 14-ét 2001-ben nyilvánította a hűség napjává egy kormányrendelet. A jogszabály arra emlékeztet, hogy Sopron a trianoni békeszerződéssel Ausztriához került, de a város lakossága az 1921. december 14-i népszavazáson a Magyarországhoz tartozás mellett döntött.