Behekkelték magukat egy óvodába a szcientológusok

2011.12.15. 08:49 Módosítva: 2011.12.15. 13:25
Ha kell, a saját gyermekük óvodáját is propagandacélokra használják a Szcientológia Egyház tagjai. A több országban szektának tekintett, Németországban korábban alkotmányellenesnek minősített egyház közleményt adott ki arról, hogy játékokat adományoztak egy szegedi óvodának. Csakhogy az óvodában nem is tudták, hogy a szcientológusoktól kapnak adományt.

"A Szcientológia Egyház Szegedi Missziója néhány hete értesült arról, hogy a közelükben lévő óvoda kiscsoportjában nagyon kevés a játék, amivel a gyerekek el tudják foglalni magukat. A helyi szcientológusok fontosnak tartották, hogy a kisgyerekek számára egy boldog karácsonyt teremtsenek" - kezdődik a közlemény.

Meglepődtünk, hogy bármilyen óvoda beengedné a falaki közé a szcientológusokat, ezért utánanéztünk az ügynek.

Az óvoda vezetőnőjétől megtudtuk, hogy szó sem volt egyházi adományozásról. Egy nemrég érkezett kisgyerek nagymamája jelentkezett azzal, hogy elfogadna-e az óvoda játékokat ajándékba. Szó sem esett egyházról, az asszony a saját nevében beszélt. A játékajándékozás minden magyar óvodában normális rutin, így a csoport óvónője által továbbított felajánlásra a vezetőnő rábólintott.

Még a faliújságra is fel akartak jutni

A pedagógus utólag már érti, miért kérdezte meg a nagymama, hogy a felajánlásról kitehetnek-e egy hirdetményt a faliújságra. Erre a kérésre az intézményvezető egyébként nemmel válaszolt, azzal, hogy az óvónő majd élőszóban megköszöni a dolgot a következő szülői értekezleten.

Mikuláskor meg is érkezett a nagyi, két nő és egy férfi társaságában, három nagy, szépen becsomagolt dobozzal. Ekkor sem esett szó egyházról, az óvónők kicsomagoláskor vették észre, hogy a dobozokra rá van írva a Szcientológia Egyház neve, de a lelkes, ajándékra váró gyerekeket elnézve fel sem merülhetett, hogy hirtelen visszaadják a csomagokat.

Rákosné Szilágyi Éva, a szegedi óvodákat felügyelő önkormányzati szerv igazgatója megdöbbenve fogadta a sztorit. A mi jelentkezésünk előtt ugyanis sem ők, sem maga az óvoda nem tudták, hogy a nyomulós egyház propagandacélú sajtóközleményt fabrikált az ügyből. Rákosné - az óvónővel egybehangzóan - elmondta, hogy ha előre tudják, hogy ki a felajánló, természetesen nem fogadták volna el az adományt. Szerint az eset tanulsága, hogy még óvatosabbnak kell lenniük, ha valaki felajánlással jelentkezik.

Az ügyben megkerestük a Szcientológia Egyházat, de cikkünk élesítéséig nem kaptunk tőlük visszahívást. Update: telefonos megkeresésünkre végül mailben reagált az egyház egyik szóvivője. A levélben elküldött kérdéseinkre ezután azt a választ kaptuk, hogy a Szcientológia Egyház szerint a kérdéseink "teljességgel modortalanok" és "diszkriminatívak", ezért azokra nem kívánnak válaszolni.