A szakszerűség érdekében államosítják a dohánykereskedelmet

2011.12.16. 18:05
Legalább húsz, legfeljebb harminc évre szerezhetnek koncessziót a jövőben dohányboltok üzemeltetésére az államtól a trafikosok. A kereskedelem államosításával a kereskedelem szakszerűsítése a cél, illetve a fiatakorúak hozzáférésének korlátozása. Igaz, ennek érdekében semmi újdonságot nem tartalmaz a törvény a jelenleg hatályos szabályozáshoz képest.

Beterjesztette a dohánykereskedelem államosítására vonatkozó törvényjavaslatát Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. A törvénytervezet preambulumában az államosítást azzal indokolják, hogy így "a dohányzók dohánytermékekkel való ellátása szakszerű és kielégítő" lehet, egyben korlátozhatják a fiatalkorúak hozzáférését a dohánytermékekhez.

A javaslat szerint a dohánytermékek kiskereskedelme a jövőben állami monopólium lenne, a kereskedelmi egységek működtetését a költségvetési- és adóügyekért felelős miniszter adhatná ki pályázat után legalább 20, legfeljebb 30 évre koncesszióba.

A tervezet szerint a településeken kétezer lakosonként egy dohánybolt működhetne, egy személy pedig legfeljebb kilenc boltot üzemeltethetne.

A koncesszió odaítélésekor előnyt élveznek a csökkent munkaképességűek, a munkanélküliek és a szülési szabadságról visszatérni kívánó nők, illetve azok, akik ilyen személyeket foglalkoztatnának.

A koncessziós szerződést egy alkalommal az eredeti időtartam felével pályáztatás nélkül is meg lehet hosszabbítani.

A koncesszióba adott dohányboltok mellett, azok számától függetlenül állami dohányboltok is üzemelhetnek a településeken.

A dohányboltok külső homlokzatán 18-as tiltó karikát kell elhelyezni. A bolt homlokzatán szereplő "Dohánybolt" feliraton kívül semmi sem utalhat dohányzásra vagy dohánytermékekre.

A dohánytermékek forgalmazásának szakszerűségét azzal is növelné a javaslat, hogy a vásárló kérdésére a kereskedő köteles lesz a dohányzás ártalmairól az alapvető tényekre vonatkozó felvilágosítást adni. A kereskedőknek emellett kötelező lesz forgalmaznia és készleten tartania a Magyarországon előálított fohánytermékeket.

A fiatalkorúak dohánytermékhez jutását a törvény pont ugyanúgy próbálja megakadályozni, ahogy a jelenleg is hatályos szabályozás, azaz a vásárlónak felszólításra igazolnia kell életkorát.