Lázár: Jegybankügyben engedhetünk

2011.12.16. 15:36

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pénteken azt mondta, hogy nem is voltak hivatalos tárgyalások az IMF-fel, csak megbeszélések, vagyis a Magyarország által kért hitelről az érdemi egyezkedés még nem kezdődött meg.

Az IMF és az Európai Bizottság küldöttségének váratlan távozásához annyit fűzött hozzá, hogy „vannak, akik nem Budapesten akarnak karácsonyozni”, és Lázár ezt a maga részéről megérti.

Ugyanakkor emlékeztett arra, hogy Magyarország tartozik pénzzel az IMF-nek és nem az IMF Magyarországnak, így mivel nem egy karitatív szervezetről van szó, „vissza fognak jönni”.

Lázár mindezt a Fidesz frakció rendkívüli, pénteki ülése után mondta el. A frakcióvezető elmondta, hogy a Fidesz készen áll arra, hogy az Európai Központi Bank (EKB) észrevételeit beépítse az MNB-törvénybe. Az EKB levélben fejezte ki aggályait az új jegybanktörvénnyel kapcsolatban. A csütörtökön kézbesített levélben a jegybank függetlenségét félti az új törvénytől. Az Európai Bizottság részben éppen e törvénytervezet miatt állt fel a tárgyalóasztaltól, közölte Olli Rehn, az EU pénzügyi biztosa.

Lázár azt mondta, hogy a Fidesz frakció mindenképpen megfontolja az EKB ajánlásait, és a javaslatokat beépítik a törvénytervezetbe.

Lázár külön beszélt arról a törvénytervezetről is, ami lehetőséget adna az MNB és a PSZÁF összevonására. Szerinte ez az ötlet már 2009-ben is napirenden volt, és „akkor arról lehetett olvasni a sajtóban”, hogy az IMF javaslatára foglalkozott az ötlettel a kormány. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a mostani törvényjavaslat csak az összevonás lehetőségét biztosítja, és feltételes módban fogalmaz, de hogy ez 1 vagy 10 év múlva valósulhat-e meg, azt ő nem tudja megjósolni.

Ellenzéki reakciók

A Jobbik nem a tárgyalások megszakadásáért, hanem azok várható folytatása miatt aggódik. Z. Kárpát Dániel, a párt képviselője szerint a kormány eddig is az IMF kottájából fújta a megszorításokat. Z. Kárpát szerint "gyarmatosítók érkeztek Magyarországra tárgyalásnak álcázva tevékenységüket”. A párt támogatná a gazdasági szabadságharcot és a pénzügyi függetlenség irányába tett lépéseket, amelyek "természetes, hogy IMF-nek nem tetszenek".

Józsa István szocialista képviselő azt mondta, hogy eleve nem hittek abban, hogy megegyezhet a kormány az IMF-fel: „a tárgyalások eleve kudarcra voltak ítélve, hiszen az Orbán-kormány folyamatosan átírja a parlament alapvető működési szabályait, amit a demokratikus világ nem tud elfogadni” – mondta.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője élesen támadta a kormányt. Szerinte a jegybanktörvényt így és most benyújtani elképesztő hiba volt. Abban a gazdasági vészhelyzetben, amiben Magyarország van, felelőtlenség ezzel a törvénnyel "borzolni a kedélyeket". Szavai szerint annak, aki az ország esetleges hitelezőivel folytatott tárgyalások előestéjén ilyen javaslattal áll ellő, "elgurult a gyógyszere".

"Hogy lehet ilyet csinálni? A Fidesz az államcsődöt kockázatja. Ezek az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy mit csinálnak és mivel játszanak" – fogalmazott.