Visszavonják az egyházügyi törvényt

2011.12.16. 15:04 Módosítva: 2011.12.16. 15:24
A döntés hátterében az áll, hogy az Alkotmánybíróság hamarosan kimondta volna: jogellenesen fogadták el az egyházügyi törvényt. Az új jogszabályt lényegében a mostanival egyező tartalommal még idén elfogadják.

Hatályon kívül helyezik a júliusban elfogadott új egyházügyi törvényt "jogtechnikai megfontolások" miatt – jelentette be pénteken Lázár János. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette, hogy az új jogszabályt még idén el kell fogadni, várhatóan a két ünnep között.

A politikus elmondta, "megtalálják" a jogtechnikai megoldást a hatályon kívül helyezésre. A hatályon kívül helyezést azzal magyarázta, hogy a törvény nyári elfogadásának módja nem felelt meg "minden közjogi kritériumnak".

Az Index értesülése szerint a döntés hátterében az áll, hogy az Alkotmánybíróság már tárgyalta a törvénnyel kapcsolatos beadványt, és várható annak megsemmisítése közjogi érvénytelenség miatt. Ez azt jelenti, hogy a zárószavazás előtt olyan érdemi módosításokkal változtattak az egyházügyi törvényen, melyeket az Országgyűlés már nem vitathatott meg.

Közvetlenül a zárószavazás előtt a házszabály már csak koherenciazavar miatt teszi lehetővé a javaslat módosítását, azaz ha a törvényjavaslatról kiderül, hogy nincs összhangban az alkotmánnyal, a hatályos törvényekkel vagy a törvényjavaslat önmagán belül tartalmaz jogi ellentmondást. A határozatot az Ab még nem hirdette ki, és ha a törvényt visszavonják, nem is fogja.

Lázár János azt is bejelentette, hogy rendkívüli ülést hívnak össze, és újratárgyalják a törvényt. Újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy az új törvényt lényegében strukturális változás nélkül akarják az év végéig elfogadni, és nem készülnek az egyházak besorolásának megváltoztatására.

Lázár és képviselőtársai tegnap nyújtottak be módosító javaslatot a házszabályhoz, amivel pontosan az egyházügyi törvény megszavazásához hasonló, utolsó pillanatokban elfogadott módosító javaslatok jogszerűségét teremtenék meg.