Emma
5 °C
10 °C

Gyanúsított lett a posta volt vezére

2011.12.19. 20:46

Hűtlen kezelés miatt gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség a Magyar Posta Zrt. több volt vezetőjét.

A volt vezetők ellen a postaszékház eladása, illetve az új irodaház bérleti szerződése miatt indult büntetőeljárás - hangzott el hétfőn az m1 esti Híradójában.

A posta három volt vezetője tagadta a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését. Mind a hárman panaszt tettek a gyanúsítás ellen. A panaszokat a Fővárosi Főügyészség bírálja majd el.

A BRFK gazdaságvédelmi főosztályának munkatársai a postaszékháznál folytatott nyomozás során a múlt héten három volt vezető tisztségviselőt hallgatott ki gyanúsítottként hűtlen kezelés gyanúja miatt - erősítette meg a Híradónak Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Mint elhangzott, a BRFK szerint a tanúvallomások és az eddig beszerzett szakértői vélemények alapján tisztázni kell a Magyar Posta Zrt. három korábbi vezetőjének szerepét a székházügyben.

Az MTI Hírcentrum úgy tudja, hogy Szabó Pál, a Magyar Posta volt vezérigazgatója, aki később a Gyurcsány-kormányban közlekedési miniszter is volt, az ügy fő gyanúsítottja, és rajta kívül egy korábbi vezérigazgató-helyettest és a volt beruházási igazgatót is gyanúsítottként hallgatták ki.

A nyomozók szerint 2007-ben és 2008-ban irreális adatokat tartalmazó kimutatásokkal megtévesztették a tulajdonosi jogokat gyakorló vagyonkezelőt. Az ÁPV Zrt. ezért dönthetett végül az államnak 9,5 milliárd forint többletköltséget okozó irodabérlés mellett.

Az ügyleteket az Állami Számvevőszék is vizsgálta. "Sem az előkészítésben, sem az értékelésben nem jártak el megfelelően, megfelelő körültekintéssel. Az előkészítésnél nem vizsgálták meg az optimális megoldást, ami az lett volna, ha maradnak a régi helyükön, a drágább megoldást választották" - mondta el Podonyi László, az ellenőrzés vezetője.

A Híradóban emlékeztettek, hogy a posta székházát 2008 márciusában 5,5 milliárd forintért vásárolta meg egy a Wallis cégcsoporthoz tartozó kft. A vételár a tervezettnél kétmilliárd forinttal alacsonyabb volt. A posta már fél évvel a székház eladása előtt szerződést kötött egy XIII. kerületi irodaház bérletére. A tízéves futamidő alatt a postának csaknem 12 milliárd forintot kell kifizetnie.