Lázár: A két ünnep közt is ülésezzen a parlament

2011.12.19. 13:12

A Fidesz kezdeményezi, hogy ezen a héten csütörtökön és pénteken is ülésezzen az országgyűlés, valamint december 28-án és 30-án is tartsanak plenáris ülést, jelentette be Lázár János frakcióvezető hétfőn, a képviselőcsoport ülése utá. Ennek elsődleges oka az, hogy az év vége előtt elfogadhassák az új egyházügyi törvényt, mondta. Lázár szerint az új egyházügyi törvényjavaslatot legkésőbb szerdán benyújtják, az általános vitát csütörtökön, a részletes vitát december 28-án tervezik megtartani, a döntés pedig az új jogszabályról december 30-án születhetne meg.

Lázár sajtótájékoztatójával egyidőben jelentette be az Alkotmánybíróság , hogy megsemmisítette a júliusban megszavazott egyháziügyi törvényt közjogi érvénytelenség miatt.

Lázár közölte: döntöttek arról is, hogy a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt még az idén el fogja fogadni az országgyűlés, az átmeneti törvényben pedig megteremtik a lehetőségét annak, hogy összevonják a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét és a Magyar Nemzeti Bankot. A frakcióvezető azt mondta: úgy ítélik meg, hogy ezt a Magyar Nemzeti Bank elnöke sem ellenzi. Szerinte Rogán Antal módosító indítványai az Európai Központi Bank véleményét is figyelembe vették, és ezeket a Fidesz és a KDNP frakciója támogatni fogja.

A választójogi törvényhez benyújtott módosítókról Lázár azt mondta: a frakcióülésen vita volt az egy- vagy kétfordulós választás kapcsán, de végül az egyfordulós mellett döntöttek. A határon túli magyarok szavazása ügyében a frakció többsége úgy döntött, hogy egy szavazata legyen a határon túli magyar állampolgároknak, azzal a megszorítással, hogy az Alkotmánybíróság várhatóan vizsgálni fogja az ezzel kapcsolatban felmerülő alkotmányossági kérdéseket a következő hónapokban, években. Lázár hozzátette: a nemzetiségi szavazat kérdésében a frakció az eredeti előterjesztést támogatja, a módosítókat nem.

A frakcióvezető szerint elhalasztják a titkosszolgálatok átszervezését érintő egyes rendészeti tárgyú törvények szavazását, és ebben az ügyben újabb egyeztetések lesznek a frakció és előterjesztő között.

A házszabály módosítása kapcsán azt ígérte, hogy az ellenzéki észvételeket mérlegelik a következő napokban. Egy újságírói kérdésre Lázár azt válaszolta: a miniszterelnök a frakciónak adott belpolitikai jellegű tájékoztatást, de ez külön az IMF-tárgyalásokat nem érintette.