Ma elfogadják a költségvetést

2011.12.20. 01:15
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Orbán Viktor a hétfői frakcióülésen többekl közt arról beszélt, hogy a nemzetközi támadások erősödni fognak, úgy vélte, mindent megragadnak majd, hogy ellehetetlenítsék a kormányt, írja keddi számában a Magyar Hírlap. A Népszabadság úgy tudja, a kormányfő a zárt tanácskozáson a sarkalatos törvények kapcsán beszélt az IMF-tárgyalásokról. Úgy vélte, annak ellenére, hogy a delegáció a tervezettnél korábban utazott el Budapestről, „amit elkezdtünk, végig kell vinni".  A miniszterelnök szerint az egykulcsos adót rögzíteni kell az alkotmányban.

  • A bizottság javaslata szerint a jogszabályban a nemzetiségként való elismerést meghatározott idejű honossághoz és meghatározott számú, magát az adott nemzetiséghez tartozónak valló személy kezdeményezéséhez lehetne kötni.

    A testület javasolta azt is, hogy az új alkotmány elfogadásának napja, április 25. legyen az alaptörvény napja.

  • Az alkotmányügyi bizottság hétfőn éjszaka még több javaslatról is tárgyalt és sajátjaként nyújtotta be parlamenti szavazásra. Az egyik indítvány alapján a törvényhozás az egyházakra vonatkozó sarkalatos törvényben állapíthatná meg az elismert egyházakat, valamint meghatározhatná a további elismerés feltételeit. Kétharmados jogszabály írhatná elő, hogy az egyházként történő elismeréshez milyen idejű működés, mekkora taglétszám, illetve milyen történelmi hagyományok és társadalmi támogatottságot kell figyelembe venni.

  • Az Országgyűlés elfogadta azt a kormány által kezdeményezett törvénymódosítást, amely több ponton szűkíti a rendvédelmi szakszervezetek jogait, érdekvédelmi feladataik nagy részét pedig a Magyar Rendvédelmi Kar néven, kötelező tagsággal létrejövő új köztestületre ruházza. A parlament egy másik határozatával a honvédségi szakszervezetek jogállásán is változtatott. Nem az érdekvédők javára.

  • A felsőoktatási tövényről szóló szavazás előtt Lezsák Sándor alelnök bejelentette, hogy a nem kifejezetten Hoffmann barát Pósán László fideszes képviselő valamennyi olyan módosítóját visszavonta, amit egyedül ő jegyez.

  • Miközben zúgnak az igenek és nemek, talán nem is tudják a képviselők, hogy nem is kellene rendszeresen éjszakázniuk, legalábbis José Manuel Barroso szerint. Az Európai Bizottság elnöke levélben arra kérte Orbánt, hogy vonja vissza a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvényt.

  • Mintha megakadt volna a lemez Vadai Ágnesnél, amikor a katonák jogállásáról szóló törvény módosításához szólt hozzá. A lemezjátszót a kormánypárti képviselők pöckölték, mert amikor az MSZP-t Gyurcsány kedvéért otthagyó Vadai ahhoz a részhez ért, hogy a Demokratikus Koalíció képviselői szerint, akkor ezt hangos nevetés fogadta. Aztán újra és újra. A képviselő így kb. nyolcszor futott neki a fél évig jegeltetett Gyurcsány-frakció nevének.

  • Megszámolni is sok, hányszor ült össze ma a költségvetési bizottság, miután az utolsó pillanatban kiderült, hogy majdnem háromféle számot is megszavaztak a költségvetés bevételi és kiadási fő számának. Most úgy tűnik, megegyeztek egy negyedikben. Kb. egy óra múlva meg is szavazzák, hacsak nem jön közbe valami.

  • A Fidesz oktatáspolitikusa még a zárószavazás előtt is odasétált Orbánhoz.

    orbpok
  • A másik jelentős módosítás a villamosenergia-törvényben: helyzetbe hozzák a százszázalékos állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Műveket. A cég áramtermelő, rendszerirányító és nagykereskedő szerepét a kormány korábban már bővítette a gázkereskedői feladatokkal, most pedig a távközlési vonalra erősítenének rá: részt vesz a kormányzat elektronikus távközlési gerinchálózatának kiváltásában és üzemeltetésében. A hálózatot az MVM jövőben létrehozandó távközlési leányvállalata birtokolná.

  • Módosították a villamos energiáról szóló törvényt. Két lényegi elemének egyike: bizonyos intézményeket akkor sem lehetne kikapcsolni a távhő- földgáz- és áramellátásból, ha azok nem fizetnek. A rendelkezés Lázár János fideszes frakcióvezető módosítójának egy felpuhított változata, az ötlet szakmai és minisztériumi körökben is kemény kritikát kapott. A védettség az állami vagy önkormányzati feladatot ellátó szociális, egészségügyi és közoktatási intézményekre és kizárólag az október 15 . és április 15 . közötti időszakra vonatkozik.

  • Egy jó nagy csomagban is szavaztak a csődtörvényhez benyújtott módosítókról. A 95 javaslat között volt egy Schiffer János által jegyzett is, de az LMP-t nem lehetett ezzel becsapni, az ellenzék nemmel szavazott. Nem vennék végig egyesével, mikről is van szó a módosítókban.

  • Most sem akadályozta meg a kormánytöbbséget egy törvény elfogadásában, hogy név szerinti szavazást kért az ellenzék. Az önkormányzati törvény leglényegibb része az önkormányzati rendszer részleges kiürítése. Négy nagy feladatcsoport kezelése kerül át az önkormányzatoktól az államhoz, a jövőben az óvodai oktatás kivételével az oktatás, az alapellátás kivételével az egészségügy, illetve az államigazgatási, a hatósági és a katasztrófavédelmi feladatok teljes egészében az államhoz tartoznak majd.

  • A kormánypárti politikusok azzal indokolták az esztergomi intézmények átvételét, hogy a város önkormányzata nem rendelkezik megfelelő forrással azok működtetéséhez. Álláspontjuk szerint a kialakult helyzet mára már a feladatellátást veszélyezteti, akadályozza és hátrányosan érinti az ellátottak, a diákok érdekeit. (MTI)

  • De Hoffmann Rózsáék sajnos megtették, pedig izgalmas volt, harcolt itt egymással a Fidesz és a KDNP, meg a Fidesz és Orbán is. De már fél kettőkor kiküldtek egy meghívót azzal a címmel, hogy

    Megújul az iskolarendszer

    Elfogadta az országgyűlés a Nemzeti köznevelési törvényt

    Akkor a tüntetők haza is mehetnek a Kossuth térről. Szavazás egyébként pár óra múlva.

  • Leszavazta a kormánytöbbség Ertsey Katalin (LMP) és Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) közös javaslatát, ami a pártlisták kvótásításával a jelenlegi kilenc százalékról a duplájára növelte volna a nők arányát a parlamentben. Az indokolás szerint a nők kompromisszum-készebb, türelmesebb stílusban dolgoznak, jól használják azt a biológiai adottságukat, a megosztott figyelem képességét, amely nem csak a családban, de a munka világában is hasznos. Az érvelés nemcsak a kormánypártiakat, az MSZP-seket sem győzte meg.

  • Ugyan pár órája volt már, még a nemzeti vagyonról szóló javaslatoknál, de akkor valahogy nem vettünk észre, hogy egy Papcsák-Kocsis Máté közös módosítót nem szavazott meg a VIII. kerületi polgármester. Papcsák legalább igen. Meg Czira Szabolcs. Többen nem.

  • Demonstrációt tart a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) elnevezésű egyesület a köznevelési törvény megszavazása ellen a Parlamenttel szemben, a jogszabály végszavazásának eredményére várva.

  • Egyebek között ezzel indokolta Kőszegi Zoltán fideszes képviselő, hogy bár alaposan átrendezték a Pest megyei 11 választókerületet, mégis Dabas maradjon annak a központja. Akkor volt amúgy az átalakítás, hogy Dabas és térsége települései eltérő választókerületek részeivé váltak, így Ráckeve lett volna az új központ. Pedig Kőszegi szerint Dabas történelmi távlatokba tekintve is kiemelkedik a tervezett választókerület települései közül, itt valósult meg idén a Kapisztrán-Hunyadi Emléktorony is. Érvei megértésre találtak, legalábbis a kormánypártiaknál, Ráckeve elbukott.

  • De a volt polgármester szavazata nélkül is átment a kormánypártok akarata azoknál a módosítóknál, amiket Esztergom Város Önkormányzata egyes intézményeinek átvételéhez nyújtottak be.

  • Az Országgyűlés hétfőn új jogszabályt alkotott a nemzetiségekről, ami alapján 2014-től csak azokon a településeken lehet majd nemzetiségi választást tartani, ahol a népszámlálásai adatok alapján legalább harmincan az adott nemzetiséghez tartozónak vallották magukat. (MTI)

  • Csak a fideszes Gyimesi Endre támogatta a kulturális bizottság módosítóját, amit a nemzeti vagyonról szóló törvényhez nyújtott be. Amúgy nem nagyon érdekes a javaslat, ami az Országgyűlés rideg elutasításán bukott meg.

  • Amit a jobbikos viszont nem. A nemzeti vagyonról szóló törvényhez nyújtott be módosítót két jobbikos, Bödecz Barna és Korodi Miklós. Az indokolás szerint a törvény nem tartalmazta "több, jelenleg is működő, vagy visszaállítandó regionális jelentőségű vasútvonalunkat, és a keskenynyomközű vasutakat", ahogy a vasúti pályák tartozékait, műtárgyait, a vasutak mentén álló épületeket, egyéb ingatlanokat sem. A kormánypártiak megszavazták a javaslatot, az ellenzék nem.

  • Elbuktak azok a módosító javaslatok, amelyek lehetővé tették volna, hogy ne csak listára, hanem egyéni  jelöltekre is szavazhassanak a határon túli magyarok. Így - ahogyan azt  eredetileg is javasolta a kormányoldal - csak egy szavazatuk lesz a  határon túl élő magyar állampolgároknak a 2014-es parlamenti  választáson. A parlament elé Kövér László házelnök, a Fidesz  választmányi elnöke és a nemzeti összetartozás bizottsága is terjesztett  olyan javaslatot, amely létrehozta volna a külhoni egyéni  választókerületet. (MTI)

  • Az eredeti tervekkel ellentétben mégsem ezerötszáz, hanem csak ezer ajánlószelvényt kell majd összegyűjteni ahhoz, hogy valaki egyéni képviselőjelölt lehessen a parlamenti választáson. Az Országgyűlés az emberi jogi bizottság erre vonatkozó módosító javaslatát hétfőn fogadta el. (MTI)

  • Az Országgyűlés többsége támogatta, hogy a családvédelmi törvényben rögzítsék: a szülők kötelessége - külön jogszabályban foglaltak szerint - gondoskodni kiskorú gyermekük felügyeletéről, ha az éjszaka közterületen vagy szórakozóhelyen tartózkodik. (MTI)

  • Elfogadta a parlament azt a bizottsági módosító indítványt, amivel a magánnyugdíjpénztárak mellett kitartó tagok befizetését az állami nyugdíjkasszába terelik. A jogszabály egészéről várhatóan pénteken dönt az Országgyűlés.

  • Az utolsó pillanatban is alakul az év végi napirend, eszerint csütörtökön és pénteken is lesz még ezen a héten ülés, majd 28-án és 30-án is.

  • Elvileg még Veres János is kérdezett volna Matolcsy Györgytől, de valamiért átugrott ezen az ülésvezetés. Így viszont mi is befejezzük közvetítésünket.
    Hétfőn 11 törvényt hoz meg a parlament, ezekről bővebben olvashat előzetesünkben. 17 másik módosító indítványairól is döntenek, ezeket aztán december 23-án, pénteken fogadhatják el. Hétfőn eldőlt az is, hogy az idén még három parlamenti ülésnap lesz, a két ünnep között, december 28-án és 30-án is üléseznek.