Alfréd
-3 °C
3 °C

Orbán Viktor válaszol Barroso levelére

2011.12.20. 22:49

Orbán Viktor miniszterelnök válaszlevelet küld José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének - közölte Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője az m1 Az Este című műsorában.

"Normális menetrend szerint, a szokásos keretek betartásával a miniszterelnök majd választ fog adni az Európai Bizottság elnökének" - mondta Szijjártó Péter. Közölte, ha úgy ítélik meg, hogy arra szükség van, akkor a választ, majd az elküldés után, nyilvánosságra hozzák. Szijjártó úgy fogalmazott: nem látna bele "se többet, se kevesebbet ebbe a levélbe, mint ami a tartalmából fakad".

Pia Ahrenkilde Hansen, az Európai Bizottság szóvivője kedden közölte, hogy Barroso levelében - melyet Mong Attila blogján több részletben közölni fog - azt javasolta Orbán Viktornak, hogy vonjanak vissza két törvényjavaslatot parlamenttől. A levélben az elnök aggodalmát fejezi ki a magyar jegybankot érintő törvénymódosítási javaslattal kapcsolatban.

Szijjártó szerint hamis interpretáció volt az, hogy a kormány a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) az összevonását kezdeményezte. Az alkotmányügyi bizottság az MNB és PSZÁF jövőbeni összevonásának lehetőségéről készített egy indítványt, amely azt az alkotmányos lehetőséget szándékozott megnyitni, hogyha egyszer a nemzetközi, gazdasági, vagy egyéb körülmények miatt az a szükségszerűség fogalmazódna meg, hogy erre az összevonásra szükség van, akkor azt meg lehessen tenni alkotmányos keretek között - mondta Szijjártó.

A költségvetés olyan célokat szolgál, amelyeknek gazdasági növekedést kell eredményezniük. Ezek az arányos adórendszer kiteljesítése, az adócsalási kiskapuk bezárása, a nyugdíjkassza talpra állítása, az egészségügyi kassza talpra állításának a megkezdése, valamint a Start munkaprogram keretében kétszázezer ember számára közmunka lehetőségének a biztosítása - mondta.

A magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés megszűnése kapcsán Szijjártó arra a kérdésre, hogy visszatérhetnek-e az állami pillérbe azok az emberek, akik eddig fenntartották magánpénztári tagságukat, azt válaszolta: ezzel kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter előterjesztést tesz a közeljövőben.

Az Alkotmánybíróság hétfői döntései kapcsán azt mondta, a Médiatörvény esetében "besült, kudarcot vallott az a szocialista és más ellenzéki pártok által folytatott taktika, amely Magyarországot kívül és belül egyaránt támadta, és megpróbálta lejáratni". Az Alkotmánybíróság a döntésével azt igazolta, hogy a Médiatörvény legfontosabb pontjain "teljes mértékben harmonizál" az alkotmánnyal - jelentette ki Szijjártó Péter.

Közölte, azt is, a Fidesz frakcióvezetője dolgozik azon, hogy az egyházügyi törvényt még az idén el tudják fogadni.