Pokorni nemmel szavazott a köznevelési törvényre

2011.12.20. 11:39
A Fidesz oktatási szakpolitikusa a számos módosítás után sem tartotta elfogadhatónak a KDNP-s Hoffmann Rózsa nevével fémjelzett köznevelési törvényt a hétfői szavazáson. Pokorni Zoltán nem szavazta meg az oktatási kormányzat szakképzési törvényét sem.

Két oktatási tárgyú törvényt is leszavazott az országgyűlés hétfő éjjeli végszavazási dömpingjében Pokorni Zoltán. Az egykori oktatási miniszter egyaránt nemet mondott a közoktatási törvényre és a szakképzési törvényre.

Pokorni az Indexnek azt mondta, a hogy a hónapok óta egyeztetett és kemény belső vitákban módosított köznevelési törvénnyel végül azért nem tudott egyetérteni, mert differenciáltabb jogszabályi választ várt volna a közoktatási intézmények állami kézbe vételével kapcsolatban.

DBELO20111219027
Fotó: Beliczay László

Pokorni szerint az iskolák önkormányzatoktól való átvétele a hátrányos helyzetű kistelepülések esetében érthető, de ott sem jelent teljes megoldást, hiszen a pénzhiány mellett a megfelelő üzemi méret és kellő szalmai háttér hiánya is akadályozza a jó működést. Ezek a feltételek azonban a több tízezres, százezres városok esetében megvannak, így ott szükségtelen az átvétel.

A közoktatási törvénnyel kapcsolatban egész összel kemény vita folyt a KDNP-s államtitkár és Pokorni között. Az egyeztetések után végül számos módosítás bekerült a szövegbe. Az államosítás ügye azonban megkérdőjelezhetetlen maradt, mert ahhoz Orbán Viktor miniszterelnök alapvető fontosságú pontként ragaszkodott a frakciók vitáin.

A fideszes oktatáspolitikusnak alapvető baja van az elfogadott szakképzési törvénnyel is, mert szerinte a hároméves szakképzés nem ad elegendő közismereti alapot a rendszerből egyébként is majdnem kihulló fiataloknak.

Pokorni szerint a gyenge alapozásnak az lesz az eredménye, hogy olyan fiatalok kerülnek ki a munkahelyekre, akik még egy áfás számlát sem tudnak majd kitölteni. Egy merevebb, kevés munkahelyváltást kikényszerítő gazdaságban ez a hiányosság a betanítás révén áthidalható, de egy dinamikusan változó környezetben szélesebb alapozásra van szükség – állította az Indexnek Pokorni Zoltán.