Gusztáv
-4 °C
1 °C

Bemutatták az új, sárga mentőautókat

2011.12.21. 15:02
2008 óta először avathatnak új esetkocsikat az Országos Mentőszolgálatnál.

A központi költségvetés 850 milliós forrásából vásároltak 37 esetkocsit, emellett további fejlesztés előtt áll a mentőszolgálat - mondta el Réthelyi Miklós a bemutató sajtóeseményen. További 570 millió forintos támogatásból hamarosan 23 kisebb esetkocsi, valamint egészségügyi felszerelés beszerzésére lesz lehetőség. Ezen felül 2012-ben az Új Széchenyi Terv keretében 11,5 milliárd forintból fejleszthetik a mentési infrastruktúrát, a többi között mentőállomások építése, felújítása valósulhat meg. Mindemellett a mentőszolgálat irányításának korszerűsítésére 3,5 milliárd forintot fordíthatnak, ennek legfőbb célja, hogy a mentőegységek 15 percen belül kiérkezzenek a helyszínre.

D MTI20111221488
Fotó: Marjai János

2008 óta nem érkezett új autó a mentőszolgálathoz, és ennek következtében 2010 végére a járműpark krízishelyzetűvé vált. A most vásárolt, minden szempontból megfelelő új kocsiknak köszönhetően viszont végre megkezdődhet az elöregedett gépkocsiállomány selejtezése - mondta Réthelyi Miklós.

Mártai István, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója arról beszélt, hogy habár az új autókra sokat kellett várni, örül annak, hogy "karácsony alkalmával ajándék érkezett" a mentőszolgálathoz. Mint kifejtette: az új esetkocsikat levizsgáztatásuk után folyamatosan állítják rendszerbe. Így a tervek szerint január végére már mind a 37 autó az utakon lehet.

Mártai István arra is kitért, hogy "a mentőautóval való közlekedés egy veszélyes üzem". Mint kifejtette: Európa számos országában is azért sárga színűek a mentőautók, mert így jobban láthatóak. Fontos, hogy útközben, de a helyszínen tartózkodva, betegellátás közben is jól látható legyen az autó, ezért az új esetkocsikon fényvisszaverő optikai csíkok is vannak - tette hozzá.

D MTI20111221475
Fotó: Marjai János

Belső pályázatot hirdettek a mentőszolgálat új szlogenjére, és végül a "Hivatás az életért" nyert. Ezen felül a logó megújítására is pályázatot írtak ki, ám egy belső szavazás, illetve a vélemények  mérlegelését követően úgy döntöttek, megtartják a régi logót.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a sajtótájékoztatón kiemelte: nem egyszerű biztosítani a mentőszolgálat működőképességét egy gazdasági világválság közepette. Ezzel együtt a cél az, hogy a jövőben a krízishelyzetet megelőzve tervezett módon történjen a mentőjárművek beszerzése.