Hat új nagykövetet hallgattak meg

2011.12.21. 14:42

Hat nagykövetjelöltet hallgatott meg szerdai zárt ülésén az Országgyűlés külügyi bizottsága, a jelöltek kinevezését a bizottság támogatta, mondta az ülés után Balla Mihály, a bizottság elnöke. Lengyelországban, Belgiumban, Törökországban, Bulgáriában, Fehéroroszországban és Dél-Koreában kerül új vezető a magyar képviseletek élére.

Varsóban Gyurcsik Iván, a Külügyminisztérium főosztályvezetője, Brüsszelben Kovács Tamás Iván, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Ankarában Hóvári János globális ügyekért felelős helyettes államtitkár, Szófiában Klein András, a Külügyminisztérium kabinetfőnök-helyettese, Minszkben Sziklavári Vilmos karrierdiplomata, Szöulban pedig Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium ázsiai és csendes-óceáni főosztályának vezetője lehet a nagykövet.

Balla Mihály azt is elmondta, hogy Hóvári Jánosra azért is esett a választás az ankarai posztnál, mert a helyettes államtitkár eredetileg turkológus. Kovács Tamás Ivánt azért is jelölték a brüsszeli pozícióra, mert igen jártas gazdasági és uniós ügyekben, Sziklavári Vilmos pedig a posztszovjet térség szakértőjeként kerül a minszki képviselet élére. Mint mondta, Takács Szabolcs, a szöuli nagyköveti poszt várományosa a júniusi Ázsia-Európa találkozó (ASEM) egyik főszervezője volt az első félévi magyar soros EU-elnökség idején.

A szavazásnál az MSZP képviselői tartózkodtak, a Jobbik képviselői támogatták a szerdán meghallgatott jelöltek kinevezését.