Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Mégis nyomoznak a Budapest Airport privatizációjának ügyében

2011.12.21. 15:02

A Legfőbb Ügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Budapest Airport privatizációjával kapcsolatban Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos feljelentése alapján, amelyet korábban elutasított a Fővárosi Főügyészség.

Budai Gyula csütörtökön tájékoztatott a Legfőbb Ügyészség december 15-én kelt határozatáról, amelyben a Fővárosi Főügyészség feljelentést elutasító határozatát részben hatályon kívül helyezték, és a feljelentés egyik pontja kapcsán elrendelték a nyomozást.

Budai Gyula október 6-án jelentette be, hogy feljelentést tett a Budapest Airport Zrt. privatizációja ügyében hivatali visszaélés, hűtlen és hanyag kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A kormánybiztos akkor azt mondta, hogy vizsgálata szerint a BA „hibás  privatizációja" – az elmaradt fejlesztések és az ezzel kapcsolatos szankciók hiánya – miatt a magyar államot körülbelül 85 millió euró kár érte. A feljelentést ugyanakkor a Fővárosi Főügyészség bűncselekmény hiányában elutasította.

A Legfőbb Ügyészség mostani határozata szerint ugyanakkor mégis a hűtlen kezelés bűntettének gyanúját kelti Budai Gyula feljelentésének egyik pontja. Ez arról szól, hogy noha a Budapest Airport Zrt. a szerződéses kötelezettsége ellenére a 2006-2007-es években összesen több mint 46 millió euróval, 2008 és 2010 között pedig összesen 39 millió euróval kevesebb összeget fordított specifikus kötelezettségvállalások teljesítésére.

Ezen összegeket sem a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. részére nem fizették meg, sem a bankgarancia lehívása nem történt meg, hanem ehelyett a felek között a kötelezettségek átütemezéséről jött létre megállapodás. A Legfőbb Ügyészség ezért a feljelentésnek ebben a részében elrendelte a nyomozást.