no

Németh Lászlóné lesz a magyar történelem 3. asszonynevű minisztere

2011.12.21. 17:54
Németh Lászlóné
Németh Lászlóné

Egy ország kapta föl a fejét arra a hírre, hogy Németh Lászlóné lesz a nemzeti fejlesztési miniszter.

Az ugyanis példátlan a harmadik magyar köztársaság 1989 óta íródó történelmében, hogy egy miniszterről nem lehet tudni, mi a keresztneve.

Az asszonynevét használta ugyan Kósáné, de a Horn-kormány munkaügyi minisztere a vegyes megoldást választotta, vagyis leánykori neve, a Kovács Magda se tűnt el a nevéből.

A monarchiás és horthys időkben szóba se jöhetett, hogy nőt nevezzenek ki miniszternek, nem úgy 1945 után.

Az első nő miniszter, Ratkó Anna még a leánykori nevén futott, személyi igazolványában viszont Bíró Károlynéként szerepelt. Ratkó 1949 és 1953 között népjóléti, majd egészségügyi miniszter volt egy hathónapos pártiskolával a háta mögött. Nevét egy korszak is viseli, minisztersége idején és utána még évekig abortusztilalom volt és gyermektelenségi adót kellett fizetni.

Visszatérve az asszonynevű politikusokhoz. Nagy Józsefné volt az első miniszter, aki egyáltalán nem használta leánykori nevét, és csak a bennfentesek tudták róla, hogy Jolán. 1955-től 1971-ig volt könnyűipari miniszter, a forradalom miatt egy kis megszakítással.

A második asszonynevű miniszter Keserű Jánosné volt, akiről az egyszeri újságolvasó nem tudta, hogy valójában Etelka. Érdekesség, hogy ő éppen Nagy Józsefné utódja volt a könnyűipari miniszter székében, és ő is jó sokáig, majd' 10 évig volt miniszter.