Papcsák külön szabályozná az időközi választásokat

2011.12.22. 17:00
Külön törvényben kellene szabályozni a következő két év időközi választásainak választókerületi beosztását a fideszes Papcsák Ferenc javaslata szerint, amelyet csütörtökön az alkotmányügyi bizottság is támogatott.

A kormánypárti politikus zárószavazás előtti módosító indítványa értelmében ha az új választási törvény 2012. január 1-jei hatálybalépését követő általános parlamenti választás  azaz várhatóan 2014 tavasza előtt időközi országgyűlési képviselő-választást tartanak, akkor a parlamentnek törvényben kell meghatároznia az időközi voksolás választókerületi beosztását.

A javaslat indoklásában Papcsák Ferenc emlékeztet arra, hogy a jelenlegi választókerületi beosztásról szóló minisztertanácsi rendeletet az Alkotmánybíróság az év végével megsemmisítette, előírva, hogy a választókerületek határait törvényben határozzák meg. A Ház előtt fekvő új választási törvényben ez meg is történt, ám az új beosztást  amely 106 egyéni választókerület jelöl ki  először csak a törvény hatálybalépését követő általános parlamenti választáson kell majd alkalmazni.

Emiatt január 1-je és a következő általános választás közötti esetleges időközi voksolásokon  tekintettel az Országgyűlés jelenlegi összetételére  még a 176 egyéni választókerületen alapuló területi beosztást kellene figyelembe venni  írta indoklásában a fideszes képviselő, aki szerint ezt a joghézagot külön, kizárólag ennek az időszaknak az esetleges időközi választásaira vonatkozó törvénnyel kellene megszüntetni.