75 napra is elzárhatják a szabálysértőket

2011.12.23. 17:15
Drasztikusan szigorodik a szabálysértési jog, fiatalkorúakat zárhatnak felnőtt bűnözők közé, néhány esetben pedig súlyosabb büntetésre számíthat a szabálysértő, mint a bűnöző.

Nagy többséggel fogadta el a parlament az új szabálysértési törvényt.

Hatvannapos elzárás szemetelésért, írtuk a szabálysértési törvényről. A kormány ötletét a második szabálysértésért kiszabható elzárásról sok bírálat érte, és a kormánypárti képviselők nem süketek a bírálatra. Módosítottak is a javaslaton, az eredetileg javasolt 60 nap helyett 75 napra lehet majd elzárni a harmadszor is szabályt sértőket.

Az összehangolt törvényalkotói munka bizonyítéka, hogy volt olyan módosító indítvány, amit az előterjesztő kormány képviselője három bizottságban támogatott, egyben ellenzett. De volt olyan is, amit azokban a bizottságokban, amelyek támogatták, támogatott, abban, ami ellenezte, ellenzett. Stílusos megoldás volt az is, amikor az alkotmányügyi bizottság ellenezett egy elempés javaslatot, de támogatta a Fidesz szóról szóra egyező módosítóját.

A módosítások a törvény egészét amúgy nem befolyásolták, a pénzbírság befizetésének határideje 15 napról 30 napra emelkedik, és, ha a technikai körülmények adottak, lehetőség lesz a helyszíni bírságot bankkártyával kiegyenlíteni.

Az tehát, hogy az elméletben a bűncselekményeknél enyhébb megítélésű szabálysértések megítélése egyes esetekben szigorúbb lesz még a bűncselekményeknél is, nem változik. A törvény legfőbb újítása az elzárás markánsabb használata, amelynek időtartama a módosítás után immár 75 napra nő.

Ez már csak azért is problémás, mert a szabálysértési törvényben egyszerűsített szabályok vonatkoznak a terheltet védő garanciákra: a védelemhez való jogra, valamint egyes eljárási cselekmények, például a szakértői vélemények megismerésének jogára.

Az új szabályozás szerint aki hat hónapon belül másodszorra is szabálysértést követ el, elzárható. Akár szemetelésért, vagy a lakcímbejelentés elmulasztásáért is. Olyan szabálysértésekért is elzárásra ítélhetnek elkövetőket, melyek súlyosabb, bűncselekményi fokáért sem jár elzárás. Ráadásul a büntetést akár bírói meghallgatás nélkül is ki lehet szabni, akár 18 éven aluliakra is, ami még nemzetközi szerződéseket is sérthet.

A New York-i egyezmény a fiatalkorúaknál a szabadságvesztést csak a legvégső esetben engedi alkalmazni. Ehhez képest a szabálysértési törvény alapján a fiatalkorúak nemhogy elzárhatóak, de büntetésüket nem tölthetik fiatalkorúak javítóintézetében - amire pedig még bűncselekmény elkövetése esetén is lehetőségük lenne.

Emelkednek a bírságok is, a szabálysértési bírság legnagyobb összege 300 ezer forintra nő, a helyszíni bírságé 5-50 ezer, ismételt szabálysértés esetén 70 ezer forintra. A szakértők szerint a helyszíni bírság emelése kontraproduktív és értelmetlen, inkább arra ösztönöz, hogy a megbírságolt az eljárást válassza. Ez pedig aránytalanul megnövelheti az eljáró hatóság, többnyire a rendőrség terheit.