16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Blokád alatt a Parlament

2011.12.23. 09:25
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Elkezdődött a mai első LMP-s utcai demonstráció a Fidesz által elfogadni kívánt törvények ellen. A Ház északi és déli sorompós kapujánál néhány tucat ellenzéki szimpatizáns jelent meg, akik kormánypárti képviselők kinyomtatott fotóit tartják a magasba az "Ugye nem árulod el a demokráciát?" felirattal.

 • cikkünk a témában:

  Ezekről döntenének ma

  Nagyon fontos szavazások volnának ma, ezeket akarja megakadályozni akciójával az LMP.

 • Fél tíz előtt egy-két perccel a helyszínen megjelent Karácsony Gergely, Vágó Gábor és Szabó Tímea LMP-s képviselő, láncokat tekertek magukra és elkezdték odaláncolni magukat a parlamenti parkoló bejáratához.

 • Tudósítónk szerint a helyszínen tartózkodó rendőrök megragadták Vágó Gábor képviselőt, aki leült a földre. A figura úgy néz ki, hogy az ellenzéki képviselők egymással is össze vannak láncolva és a sor vége oda van rögzítve a kijárati oldal egyik oszlopához. A rendőrök azért húzogatják a képviselősor végét, hogy az LMP-sek eleven sorompóként ne tudják elzárni az autók útját a beengedőkapu bemeneti oldalán.

 • Vágó Gábor hiába igazolta magát a rendőröknek és hivatkozott a mentelmi jogára, a rendőrség nem fejezte be az akcióját. E pillanatban is egy rendőr fogja és ketten közrefogják. Vágó a rendőri szorításban is nyilatkozik a  tévéknek arról, hogy súlyos veszélyben a demokrácia.

 • Összesen öten láncolták össze magukat, a rendőrség mindegyiket vegzálja, kivéve azt az egyet, aki nem is parlamenti képviselő, így vele szemben joguk is lenne fellépni.

 • Most két újabb LMP-s képviselő jelent meg, Szilágyi Péter és Ertsey Katalin, ők is odaláncolták magukat, ezzel sikerült teljesen elzárniuk a bejutást az autók elől. Szilágyi a szájában tartott képviselői igazolvánnyal érkezett, hogy a rendőrök eleve ne nyúlhassanak hozzá, ellentétben Vágóval. Közben nem képviselő tüntetők is csatlakoztak a most már minden értelemben élőláncnak nevezhető formációhoz, azáltal, hogy ők is hozzáláncolták magukat.

 • Mindez az északi kapunál történik, ahonnan az érkező autókat elkezdték átterelni a szemközti, déli oldalra. Ott ugyanis nem voltak ilyen ügyesek a demonstrálók, és a rendőrök sikeresen leszorították őket az útból, így csak a kijárati oldalt tudják blokád alatt tartani.

 • Tudósítóink szerint a rendőrség asszimetrikus támadása hozta meg nekik a sikert: erőiket az északi oldalra helyezték át, itt negyven-ötven rendőr lépett akcióban a túloldali 4-5-tel szemben, végül sikerrel. Az északi fronton Jávor Benedek és Kukorelly Endre LMP-s képviselők vezetésével folyt a láncolás. Kukorellyt és társait, képviselői státuszuk ellenére testi kényszerrel terelték le az útról.

 • A két kapu között ingázó tudósítónk jelenti, hogy a rendőrség trükkel élt: az ország karácsonyfájának táján megbontották a  virágládákból álló kerítést és új bejáratot nyitottak a parlamenti parkolóba.

 • A tiltakozók visszafoglalták a déli bejáratot, amennyiben most ott is sikerült teljes szélasségben eltorlaszolniuk a kaput. És megvan az első előállított, a rendőrök elvittek egy LMP-s önkormányzati képviselőt.

 • A rendfenntartók előtte dulakodásba keveredtek Kukorelly Endre író-költő-képviselővel, aki helyben lemondott a mentelmi jogáról, mire azonnal feljelentették szabálysértés miatt. A fennálló törvények szerint szabálysértési eljárás esetén a képviselő lemondhat mentelmi jogáról, míg bűncselekmény esetén nem.

 • Osztolykán Ágnes LMP-s képviselő, aki eddig egy olyan virágládához láncolva blokádolt, ahol nem volt bejárat, átláncolta magát az ország karácsonyfájának táján a rendőrök által nyitott ad hoc bejárathoz, sikeresen elzárva azt.

  A rendőrség viszont láthatólag az LMP-frakció kis létszámára játszik, nem sokkal Osztolykán önátláncolása után ugyanis megjelentek az általa éppen elhagyott szakaszon és ott, nagyjából a Balassi utca betorkollásánál nyitottak újabb bejáratot.

 • Közben Szilágyi Lászlótól megtudtuk, hogy az akcióban résztvevő összes LMP-s képviselő lemondott a mentelmi jogáról.

 • A tiltakozók kis száma miatt folyamatos az erők átcsoportosítása mind a demonstrálók, mind a rendőrök oldaláról. Az imént például a civil tiltakozók az északi kaputól átmentek a délihez, mire komoly rendőri erősítés jelent meg a helyszínen és végigigazoltatták az összeláncolva lévő képviselőket.

 • Újabb fordulat: az Osztolykán Ágnes vezette csapat visszafoglalta a rendőröktől a Balassi utca torkolatánál létrehozott ad hoc bejáratot.

 • Újabb dulakodás tört ki a rendőrök és tiltakozók között a Balassi utca szájánál lévő ad hoc átjárónál, ekkor osztolykán Ágnes is lemondott a mentelmi jogáról. Egy oszlop vagy a dulakodás miatt dőlt ki vagy a rendőrök előtte szedték ki, amikor megnyitották az átjárót.

 • "Ez a demokrácia súlyos sérelme" - mondta Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető, majd átlépett Ertsey Katalinon és bement az épületbe.

 • Burány Sándor szocialista képviselő azt mondta tudósítónknak, hogy a demokrácia védelmében még az ilyen drasztikus akciókkal is egyetért. Arról az MSZP elnöksége fog dönteni, hogy csatlakoznak-e. Gőgös Zoltán MSZP-képviselő azt gondolja, hogy most még egy ideig bent a Házban próbálkoznak, de szerinte délután ők is csatlakoznak a négyre meghirdetett LMP-s tiltakozó nagygyűléshez.

 • A hírek szerint Gyurcsány Ferenc közeledik a déli kapuhoz.

 • Munkatársunk bevetéshez előkészített erővágókat látott egy rendőri osztagnál.

 • Az ország elindult a diktatúrává válás útján - mondta a tüntetőknek a volt miniszterelnök a Parlament déli kapujánál. A résztvevők attól tartottak, hogy ő is odaláncolja magát, de megkönnyebbülésükre nem tett ilyet. Azt viszont mondta, hogy a következő évekbene gyre több ilyen tiltakozó akcióra lehet számítani.

 • Az akció első kézzelfogható sikere, hogy a Házben a hírek szerint félórás szünetet rendeltek el.

 • Megvolt az első erőszakos reakció a kormánypártiak oldaláról: Varga László KDNP-s képviselő, református lelkész, egykori püspökhelyettes az aktatáskájával fejbe vágta az összeláncolva ülő Vágó Gábor LMP-s képviselőt, miközben átlépett rajta. A dolog annál pikánsabb, mert a képviselők jól ismerik egymást, hiszen mindketten kecskemétiek.

  Varga László
  Varga László
 • Akcióba lendültek a rendőrök. Az északi kapunál nagyobb rendőri egység jelent meg plusz kamerások, majd előkerültek a hidegvágók és a rendőrök elkezdték szétvágni a képviselőket összekötő láncokat.

 • „Az egész világ téged néz” – skandálják a tüntetők, miközben a rendőrök egyenként hurcolják az LMP-s képviselőket a rendőrségi furgonba. Van, aki nem hajlandó járni, ezért húzzák-vonják a rendőrök, van, aki saját lábán megy el a rendőrautóig

 • Itt egy live stream - élő mozgóképes közvetítés - a kordonbontás egyik helyszínéről. E pillanatban mondjuk csak a nyilatkozó Gyurcsány látszik, de az előbb a rendőri akciót is mutatták.

 • Az északi kapunál blokádoló LMP-s képviselők nagyjából felét zsuppolták be egy belül ketrecként kialakított furgonba, Vágó és Karácsony képviselőket láttuk köztük.

 • Pont akkor állt fel Szabó kéviselő, amikor megindult a láncvágós-elhurcolós rendőri akció, ezért őt nem állították elő, amit láthatólag sajnált.

 • Megérkezett a szállítójármű az északi kapunál előállított LMP-sek másik feléért. Ebbe a kocsiba került Szabó rebeka és Ertsey Katalin is.