Erdő Péter: Ne ess kétségbe a válságtól

2011.12.25. 10:24
D KOS20111225004
Fotó: Koszticsák Szilárd

„Ne hagyjuk, hogy megrémítsenek pénzügyi adatok vagy statisztikák! Ne essünk kétségbe azon sem, ha az ilyen válságok talán annak a jelei, hogy mai életmódunk felemészti a föld erőtartalékait. Isten távlatában értelme van a történelem minden pillanatának. Nem önzésből, de szeretetből kell megoldást keresni földi gondjainkra” - hangsúlyozta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke vasárnap Budapesten a Szent István-bazilikában tartott karácsonyi éjféli misén.

Erdő Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy „a karácsony különös fénnyel világítja meg a családot. Jézus családban akart születni. Családban akart nevelkedni. Ez a legalapvetőbb, a legfontosabb emberi közösség. Itt tanuljuk meg, hogy bízhatunk egymásban, itt tanulunk meg egymásra ráfigyelni, itt leszünk képesek egymást elfogadni is.” A bíboros szerint a jó családban a szülők is nap mint nap látják maguk előtt a jövő nemzedéket. Szólt arról is, hogy a családban "érezzük át, hogy az egészségünkért is felelősek vagyunk, mert az sem csupán a miénk. A dohányzás, az ital, a káros szenvedélyek nem csak a testünket rombolják le, hanem szenvedést okoznak a környezetünknek is". A családban megélt szeretet viszont „mutatja a szabadulást még a szenvedélybetegségek csapdájából is”.

D KOS20111225002
Fotó: Koszticsák Szilárd

A bíboros ünnepi beszédében utalt arra is, hogy "a családban más lesz, emberibb lesz még a betegség és a halál. Nem útban lévő akadály a haldokló beteg. Nem zavaró látvány, ami elől menekülni kell. Neki is, nekünk is fontos, hogy ne kitaszítottként élje át sorsát. A szeretettel kísért haldokló ráérez az örök élet előízére". Erdő Péter kiemelte: "Jézus nem elégedett meg azzal, hogy nagylelkű adakozó módjára szeressen minket. Ő sorsközösséget vállalt velünk. Elfogadta értünk még a szenvedést és a halált is. Születésének, megtestesülésének titka eltölt minket szeretettel. Bizonyosságot önt belénk arról, hogy megszabadulunk, hogy üdvözülünk, hogy örökre boldogok leszünk".