Hillary Clinton levelet írt Orbánnak

2011.12.27. 12:33

December 23-án terjedelmes levelet küldött az Egyesült Államok külügyminisztere, Hillary Clinton Orbán Viktorna, írja a Népszabadság. A lap szerint a levél tartalmáról a létezésén kívül egyelőre nem sokat tudni, az "amerikai diplomácia vezetője a magyar demokratikus intézményrendszer szisztematikus leépítésével kapcsolatban fejti ki véleményét".

A Népszabadság szerint a levél megerősíti az elmúlt hetekben többször hangoztatott amerikai aggodalmakat a bíróságok függetlenségével, az új egyházügyi törvénnyel és a média szabadságával kapcsolatban. Új bírálati elemként felbukkan a Klubrádió frekvenciájának másnak ítélése.

Washington korábban már többször kifejezte aggodalmát a magyar demokrácia állapotával kapcsolatban. Orbán és Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet legutóbbi találkozója a hivatalos közlemények szerint "baráti és produktív" volt, amerikai források alapján azonban utólag úgy tűnt, Orbán diplomáciai tiltakozó jegyzéket kapott.

Amikor Clinton júniusban Magyarországon járt, szóba hozta többek között a médiatörvényt és az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítését. Az amerikai sajtóban pedig az utóbbi időben számos, a kormány intézkedéseit bíráló cikk jelent meg. Legutóbb Szapáry György washingtoni magyar nagykövet reagált a Nobel-díjas közgazdász, Paul Krugman kritikájára.