A fideszes birkanyáj és az Index kitiltása

2011.12.29. 21:56
Az Index parlamentből való kitiltásának esetét felhasználva emlékezik meg a magyar országgyűlés december végi törvényhozási cunamijáról az Economist. A lap Kelet-Európával foglalkozó blogja szerint valóban nem tisztelik a parlamentet tekintélyét, de nem az újságírókkal van a baj, hanem a kormánnyal, amely viták nélkül verte át javaslatait a képviselőkön.

Az Economist Eastern approaches blogja, amely decemberben már többször írt a magyar politika és a média helyzetéről, az országgyűlés tekintélyével foglalkozik legutóbbi posztjában annak kapcsán, hogy az Index újságíróit tiszteletlenségre hivatkozva kitiltották a parlamentből.

A pénteki blogbejegyzés ismerteti, hogy Kövér László házelnök szerint az Indexnek a parlament épületében forgatott Boldog karácsonyt, magyar demokrácia! című zenés videója megsértette az országgyűlés írott és íratlan szabályait.

Kritikusokra hivatkozva az Economist újságírója azt állítja, nem az újságírók követtek el tiszteletlenséget, hanem valójában a kormány rombolja folyamatosan a parlament tekintélyét, mert egy törvényjavaslat-cunamival árasztotta el a házat, amely viták, valamint az ellenzék véleményének meghallgatása nélkül szavazta meg a jogszabályokat.

A lap felidézi, hogy a nyáron még maga Kövér László is lassabb tempójú, alaposabb és megfontoltabb törvényalkotási menetrendet javasolt pártjának, de a Fidesz a parlamenti elnök intelmeit figyelmen kívül hagyva tovább növelte a sebességet.

A blog - saját kitiltását is kockára téve - az újságíró szolidaritás jegyében egy régi vicc fideszesített változatával foglalja össze a magyar parlamentről alkotott véleményét. Kérdés: Mi a különbség egy birkanyáj és a Fidesz parlamenti frakciója között? Válasz: A birkáknak megvan a magukhoz való eszük.  • Hírek
  • Hírek