Megfontolandó ajánlatot kaptak az orvosok

2011.12.29. 15:48
A teljes orvostársadalmat érintő alapbérrendezésre vonatkozó ajánlatot kaptak a Magyar Rezidens Szövetség vezetői csütörtökön Szócska Miklós egészségügyi államtitkártól.

Ezt Papp Magor, a rezidens szövetség elnöke jelentette be a Nemzetierőforrás-minisztériumban folytatott, több mint háromórás egyeztetés után. Mint elmondta, a következő órákban konzultálni fognak a kollégáikkal a felmondóleveles akciójuk további menetét illetően, és hamarosan a közvéleményt is tájékoztatni fogják döntésükről.

Az államtitkár által felvázolt bérrendezésről Papp Magor részleteket nem árult el, csak annyit közölt: érdemi bérrendezési folyamat megkezdése került kilátásba 2012-re, s "ez ad okot a megfontolásra és a tárgyalásra".

Papp Magor azt mondta: több mint 2500 kollégájuk csatlakozásáról van szó, így nagyon sok háttérkonzultációra van szükség. Ha kell, a következő 36 órában a rezidens szövetség teljes állománya ezen dolgozik majd, hiszen az az érdekük, hogy megegyezés szülessen.

Még semmi sem biztos

"Egyelőre semmi nem dőlt el, de előrelépés történt, hogy az ágazat humánerőforrás-katasztrófáját megállítsák" – fogalmazott.

A rezidens szövetség május elején jelentette be, hogy az év végéig adnak haladékot a kormánynak az orvosok bérének és munkakörülményeinek rendezésére. Elvárásként fogalmazták meg, hogy az orvosok fizetése érje el a nemzetgazdasági átlagfizetés háromszorosát, a munkakörülmények javításával pedig állítsák meg az orvosok elvándorlását.

Papp Magor csütörtökön az újságíróknak nem árulta el, hogy a fenti összegekhez hasonló ajánlatot kapott-e, csak annyit mondott, "jelentős bérrendezésre" van kilátás. Kérdésre válaszolva közölte: jelenleg úgy látják, a bérrendezés forrásai is megvannak.

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke váratlanul jelent meg a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban, ahol Szócska Miklós államtitkár épp azt jelentette be: az év végéig összesen 27 milliárd forintos konszolidációs támogatásban részesülnek az állami egészségügyi intézmények, hogy csökkenthessék lejárt szállítói tartozásaikat.

Papp Magor kiemelte: főorvosok, professzorok, docensek csatlakoztak a fiatal orvosok akciójához, és teljes munkacsoportok állnak fel annak érdekében, hogy a dolgozók itthon maradásáért küzdjenek. 
"Olyan történelmi összefogás jött létre az orvostársadalomban, amelyre Magyarországon még nem volt példa" – fogalmazott a szövetség elnöke.

A szervezet hivatalosan december 30-ig, vagyis péntekig gyűjti a felmondóleveleket annak érdekében, hogy a kormányzat mielőbb tegyen érdemi lépéseket az ágazatban dolgozók anyagi és munkakörülményeinek a javítása érdekében. A december eleji adatok alapján már több mint 2500-an csatlakoztak az akciójukhoz.

Papp Magor a héten az Indexnek azt mondta, minden eszközzel azon lesznek, hogy még a héten megtalálják a megoldást, és minden olyan javaslatot megfontolnak, ami előremozdulást tud mutatni, ugyanakkor el tudják fogadni, hogy a mostani gazdasági helyzetben nem lehet egy lépésben megemelni a fizetéseket, de csak olyan megállapodást fogadnak el, ami tartalmazza a bérek legalább lépcsőzetes emelését.

A Nefmi az országos tiszti főorvostól tájékoztatást kért arról, hogy várható-e az ország bármely pontján ellátási zavar, ha valóban a tömeges felmondást választanák az egészségügyi dolgozók. A rezidensek levélben kérték a kormányfőtől, hogy „mutasson jövőképet az ágazatban dolgozók számára, biztosítsa a megélhetésünkhöz szükséges feltételeket”.

A kormány is felkészült a vészhelyzetre: szerdán Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője bejelentette, hogy Orbán Viktor akcióterv kidolgozására utasította Navracsics Tibor közigazgatási és Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert arra az esetre, ha január elsejével a letétbe helyezett felmondólevelek aktiválódnak.