A benzinkutakon sem lehet majd cigit venni

2011.12.30. 21:48 Módosítva: 2011.12.30. 21:49

Az országgyűlés pénteken elvetette a kereszténydemokrata Aradszki András módosító indítványát arról, hogy a benzinkutakon továbbra is lehessen cigit árulni. A javaslatot szinte egyöntetűen utasították el a fideszes, a KDNP-s és a jobbikos képviselők, csak a fideszes Koszorús László és maga Aradszki András szavazott igennel.

A végszavazás előtt álló fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényjavaslat szerint a dohánytermékek kiskereskedelme állami monopólium lesz. Az állam főként családi vállakozásoknak adna koncessziót, amelyek csak külön jelzéssel ellátott dohányboltban árulhatnának cigit. A kétezernél kevesebb lakosú településeken legfeljebb egy, e fölött — minden kétezer fő után — egy dohánybolt létrehozását engedné a törvény. Más helyen dohányterméket nem lehetne forgalmazni.

A KDNP-s Aradszki András azt javasolta, hogy a benzinkutakon a többi terméktől elkülönítve, zárt szekrényből lehessen dohányt árulni. A képviselő indoklása szerint a Magyarországon átutazók rendszerint a benzinkutakon szerzik be a cigarettát is. Ha ez a lehetőség megszűnik és a cigaretta beszerzése Magyarországon nehezebbé válik, az átutazók már külföldön megveszik a szükséges mennyiséget, ami miatt Magyarországon a dohánytermékek-forgalmához kapcsolódó állami adóbevételek is csökkenni fognak.