Piroska
-1 °C
5 °C

A túlórát megtagadó orvosok akciója még nem okoz gondot

2011.12.30. 21:04
A Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) akciója, amelyben már mintegy kétezer orvos nyilatkozott arról, hogy nem vállal önként túlmunkát, januárban országosan még nem okoz nagyobb fennakadásokat az egészségügyi ellátásban - mondta Bélteczki János, a szövetség elnöke.

A MOSZ annak ellenére folytatja akcióját, hogy pénteken a Magyar Rezidens Szövetség elnöke Papp Magor bejelentette: az Élhető magyar egészségügyért mozgalom keretében letétbe helyezett felmondólevelek átmenetileg, három hónapig nem aktiválódnak. Szerintük ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár nyilatkozatai alapján 2012-ben megkezdődhet egy érdemi bérrendezés az egészségügyben.

Bélteczki János szerint egyelőre szó sincs megegyezésről, ezért akciójukat folytatják. Mivel a januári beosztások már december közepén elkészültek, így látni lehet, hogy várhatóan országos szinten még nem lesznek nagyobb fennakadások az ellátásban. Ugyanakkor bizonyos helyeken már januárban gondot okoz majd az ügyeletek betöltése - tette hozzá.

Az akcióhoz egyre többen akarnak csatlakozni, ugyanis egyre nagyobb az elkeseredettség - mondta Bélteczki János. Arra is kitért, hogy a magyar jogrendbe is beillesztették azt az egységes uniós szabályozást, amely szerint bármilyen Európai Unión kívüli országból származó egészségügyi diplomás ember, aki megszerezte az unión belüli munkavállaláshoz szükséges kék könyvet, annak bére minimum - szakmai gyakorlattól függetlenül - 246 ezer forint. Mindemellett Magyarországon egy diplomás ápoló nagyjából bruttó 150 ezer forintot keres.

A MOSZ elnöke kiemelte: abban érdekeltek, hogy ezt a méltánytalan helyzetet megváltoztassák. Ehhez képesek arra, hogy az akciót továbbvigyék, de egyúttal képesek arra is, hogy az ország gazdasági helyzetét reálisan látva tárgyalásokat folytassanak.

Bélteczki János üdvözölte, hogy a "várva várt tárgyalások elindultak". Ezekre a Magyar Orvosok Szövetsége már most szakértőivel együtt készül - tette hozzá a MOSZ elnöke.

Pénteken Szócska Miklós sajtótájékoztatóján arról beszélt: a jövő héten tárgyalássorozatot kezd az ágazati intézményvezetőkkel, szakmai szervezetekkel és a beszállítókkal arról, hogy az ágazatban rendelkezésre álló több mint 30 milliárd forintos forrást hogyan tudnák a leghatékonyabban felhasználni.

Mint mondta: a kormány döntése alapján a népegészségügyi termékadó 15 milliárdját, "úgy kell felhasználni, ahogy az a legjobban hasznosul". Emellett pedig hamarosan lezárul a társadalmi vitája annak a 15,6 milliárdos foglalkoztatási, és szakképzési támogatási ösztöndíjcsomagnak, amelyet az Új Széchenyi Terv forrásai közül a következő két évben emberi erőforrás fejlesztésre kell fordítani.

Szócska Miklós azt mondta: ez a 30,6 milliárd forint konkrét lépéseket tesz lehetővé. Emellett Szócska Miklós szerint az előző nap bejelentett 27 milliárdos konszolidációnak köszönhetően az egészségügy kikerült az adósságcsapdából, az intézmények tiszta lappal indulhatnak a jövő évben, ez pedig egy teljesen új helyzetet eredményezett.

Az államtitkár megköszönte a szakmai szervezetek "bölcs belátását" - utalva ezzel arra, hogy a Magyar Rezidens Szövetség pénteken úgy döntött, három hónapra átmenetileg nem élesítik a letétbe helyezett felmondóleveleiket. Hozzátette: bízik benne, hogy a Magyar Orvosok Szövetségére is hatással lesznek a történtek.