Milliárdok mentek el ügyészi jutalmakra

2012.01.02. 06:41

2011 első kilenc hónapjában összesen 3,3 milliárd forint jutalmat és prémiumot kapott a 3800 ügyészségi dolgozó, írja a Blikk. A legtöbb pénzt júliustól szeptember végéig osztották, összesen 1,6 milliárd forintot, ami több mint a fele az erre az időszakra eső szokásos fizetéseknek. Karácsonyra is maradt még jutalomra szánt pénz, az ügyészségi dolgozók év végén átlagosan havi fizetésük 124 százalékát kapták meg jutalomként, de például a Fővárosi Főügyészségen 200 százalékos volt a pulykapénz.

„Valaki csak 300 ezret kapott, de tudok 700 ezer forintos év végi jutalomról is. Nem volt szabad beszélnünk róla, mert szolgálati titokká nyilvánították a prémiumot” – mondta a Blikknek az ügyészség egyik neve elhallgatását kérő munkatársa.

A lap megkeresésére a Legfőbb Ügyészség sajtóosztálya azt írta: mindenki megdolgozott az év végi prémiumért. „Az ügyészség több feladatot kapott, így 168 új fogalmazót kellett felvenni. Ők az első hónapokban teljes értékű ügyészi munkát nem tudnak végezni. Az állomány ezért jelentős többletfeladatokat látott el, ezért fizettük ki az év végi jutalmakat” – magyarázta a Blikknek Széplaki-Nagy Gábor, a sajtóosztály munkatársa.

A 2011-ben kifizetett többletpénz az év végi jutalmakkal együtt a 4,5-5 milliárd forintot is elérhette.