Erik, Alexandra
EUR 384,08 Ft
USD 365,03 Ft
9 °C
23 °C

A somlói hegybíró szerint nem ártott a vörösiszap a szőlőnek

2012.01.03. 12:54

A vörösiszap nem okozott kárt a Somlói borvidéken, tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a katasztrófa semmilyen hatással nem volt a szőlőültetvényekre, mondta Somogyi Lajos, a Somlói hegyközség hegybírója kedden. Somogyi arra reagált így, hogy a Népszava beszámolt róla: tizennégy Somló-hegyi szőlő- és bortermelő pert indított a vörösiszap-katasztrófa felelőseként vádolt Mal Zrt. ellen a Fővárosi Bíróságon. A per kedden bizonyítási eljárással folytatódik.

A hegybíró szerint a pertársaság beláthatatlan károkat okoz nemcsak a borvidéknek, hanem az egész régió bortermelőinek, és közvetve az ország borosgazdáinak is, amikor azt állítják, hogy a kiömlő vörösiszapból származó por kárt okozott a szőlőültetvényekben, és ellehetetleníti a bortermelést. Somogyi szerint műholdfelvételek igazolják, hogy sem a borvidéket sem a Somló-hegyet nem érte el az iszap.

Emlékeztetett arra is, hogy tavaly májusban két egyetem (a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrumának Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete és a budapesti Corvinus Egyetem borászati tanszéke) valamint a hegyközség konzorciumot alakított a somlóvásárhelyi önkormányzat vezetésével, és kutatási program indult az iszapömlés borvidékre gyakorolt esetleges hatásainak tisztázására. Az eddig elvégzett talaj- és levélvizsgálatok szerint a borvidéken a nehézfémek és a toxikus anyagok mértéke jóval a megengedett határérték alatt van, mondta. A talajmintákat összevetették egy 2009-ben elvégzett talajanalízis eredményeivel, és a két mintavételi időpont között nem mutatható ki a vörösiszap-katasztrófára utaló eltérés, magyarázta Somogyi. Szerinte sem a levélvizsgálati eredmények, sem a 2011-es borokon elvégzett analitikai és érzékszervi vizsgálatok szerint sem jutott káros anyag a Somlói borvidékre.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek