Ákos, Bátor
1 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Előkerültek a morfinügy kórlapjai

2012.01.03. 15:07
Egy kivétellel előkerültek az Uzsoki utcai Kórházban azok a dokumentációk, amelyek az intézmény vezetése szerint bizonyító erejűek lesznek a morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében indított vizsgálat során – erősítette meg Golub Iván főigazgató a Bors című napilap által írtakat.

Mint elmondta: a gégészeti osztály 2005-2008. közötti évekből hiányzó dokumentációit a kórházi irattár kezelője a napokban, egy műanyag rekeszben találta meg abban a központi irattárban, ahol a 2002 előtti dokumentációkat tárolják. Az összesen 46 kórlap hiányzó dokumentációjából 45 került elő.

Golub Iván december elején sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy összesen 46 digitális kórlap kézzel írott része tűnt el, ezeken például az szerepel, hogy ki kinek az utasítására, milyen dózisban, milyen készítményt alkalmazott. Az állításuk szerint "bizonyító erejű" dokumentumok eltűnése ügyében a kórház feljelentést tett.

A főigazgató keddi tájékoztatása szerint az intézmény a dokumentumok megtalálásáról azonnal értesítette a rendőrséget, a hatóság már le is foglalta az iratokat. Golub Iván kiemelte: nagyon örül annak, hogy megkerültek az eltűnt feljegyzések, mert ez - véleménye szerint - a rendőrségi nyomozást, illetve a kórház helyzetének tisztázását is nagyban segíteni fogja.

Golub Iván azt is megjegyezte: vizsgálják, hogy az eltűnt iratok miként kerülhettek összegyűjtve abba a központi irattárba, ahol nincs is helyük. Ennek kapcsán megjegyezte: a dokumentumokat valaki vélhetően "felhasználta". Így a korábban lopás, közokiratokkal és személyes adatokkal való visszaélés miatt tett feljelentésükből csak a lopást vonják vissza, utóbbi két pontban érvényben marad a feljelentésük.

A Magyar Hírlap november végénírt arról, hogy információi szerint az Uzsoki utcai kórházban morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében vizsgálódik a rendőrség. A lapban megjelentek szerint végstádiumban lévő daganatos betegeknek a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfiumadag négyszeresét-ötszörösét adták be, s ennek következtében az érintettek néhány napon belül meghaltak.