Szörnyű rémálomból ébred Magyarország

2012.01.03. 20:24
Orbán Viktor náci utalást tartalmazó karikatúrájával illusztrálta a francia Le Monde a tegnapi Operaház előtti kormányellenes tüntetést üdvözlő szerkesztőségi cikkét.

"Mint egy szörnyű rémálomból, úgy ébrednek végre a magyarok" - írja a francia Le Monde szerkesztőségi cikke a hétfői tüntetés kapcsán. A lap szerint most először sikerült úgy összefognia az ellenzéknek, hogy hallhatóvá váljon a hangja.

Emellett a cikk felhívja a figyelmet arra is, hogy múlt héten többek között Rajk László, Konrád György és Demszky Gábor nyílt levelben tiltakozott a kormány politikája ellen: "a magyar társadalom nem csak az európai gazdasági válság, de a saját kormánya aládozatává is vált" - írták.

"Az EU kényes helyzetben találja magát ezzel a neveletlen gyerekkel szemben, akit mindössze hét éve vett fel a tagjai sorába" - írja a cikk, ami szerint az unió nem lehet közömbös az Orbán-kormány intézkedéseivel kapcsolatban, amik többek között támadják a médiát és veszélyeztetik az igazságszolgáltatás függetlenségét. Már 2010-ben is élesen tiltakoztak az uniós politikusok, tavaly decemberben pedig José Manuel Barroso szólította fel Orbánt többek között a jegybanktörvény visszavonására, eredménytelenül, mint ahogy Hillary Clinton levele sem hatott.

A lap szerint ugyanakkor az EU-nak még mindig lehetősége van életbe léptetni a lisszaboni szerződés 7. bekezdését, ami a demokratikus szabályokat megsértő államoktól megvonja a szavazati jogot. Ugyanakkor a Le Monde arra is felhívja a figyelmet, hogy sok nehézségbe ütközik egy tagállam megfegyelmezése: amikor 2000-ben szélsőjobboldali párt került az osztrák kormánykoalícióba, az európai tiltakozások nem sok hatást értek el.

"Azért fontos a magyar ellenzék, civil társadalom és értelmiség erejének növekedése, mert növeli a nyomást az EU-n, ami mindenekelőtt egy demokratikus értékek által egybentartott közösségként szereti látni magát" - írja a lap, ami szerint az EU és az IMF okkal szüntette meg a feltételeknek ellenálló magyar kormánnyal a tárgyalásokat. "Európának nem kell támogatnia egy olyan országot, ami kigúnyolja a szabályait" - zárul a cikk.

A Le Monde a cikkét a címlapon Orbán Viktor náci utalást tartalmazó karikatúrájával illusztrálta, amin az Európai Uniót ábrázoló strucc homokba dugja a fejét a Magyar Köztársaságot Magyarországra átnevező Orbán Viktorok elől.