Berlin üdvözli az alaptörvény vizsgálatát

2012.01.04. 18:13

Georg Streitner helyettes szóvivő szerdán Berlinben a kormány sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a német kormány üdvözli az Európai Bizottságnak az új magyar alkotmánnyal kapcsolatos brüsszeli vizsgálatát, és megvárja a vizsgálat eredményét.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy aggódik-e a német kormány a demokráciáért az új magyar alkotmány hatályba lépése miatt, Streitner kifejtette: a német kormány szerint a kétharmados parlamenti többség gyakorlása során a magyar kormánynak mértéktartást és fokozott érzékenységet kell tanúsítania az alapjogok és az európai értékek iránt. A helyettes kormányszóvivő hozzátette, hogy a német kormány támogatja, hogy az EB megvizsgálja az új magyar alkotmányt, hogy összeegyeztethető-e az európai normákkal, különös tekintettel az igazságügyi reformra és a jegybank jogállására.

Kiemelte, hogy az új alkotmánynak a mindennapi gyakorlatban segítenie kell az "árkok áthidalását", és biztosítania kell, hogy "a kisebbségeket semmiféle megkülönböztetés ne érje."

Egy nappal ezelőtt Alain Juppé francia külügyminiszter nyilatkozta azt, hogy problémás a helyzet ma Magyarországon, amit a magyar Külügyminisztrérium visszautasított.