Újabb politikus akar szankciókat hazánk ellen

2012.01.04. 20:28

Az EP zöld frakciója után a liberálisok is azt követelik, hogy az Európai Unió büntesse meg Magyarországot. Konkrétan a magyarok szavazati jogának felfüggesztését jelentő eljárást kezdeményezték.

Guy Verhofsadt, az EP harmadik legnagyobb frakciójának számító liberális csoport vezetője (és volt belga miniszterelnök) azt írja, hogy "A jelenlegi magyarországi fejlemények, mint a sajtószabadság aláásása és újságírók eltávolítása, mélységesen nyugtalanítóak, és megerősítik a tavaly ilyenkor megfogalmazott aggodalmainkat. Igaza volt az Európai Bizottságnak, amikor a szabadság és a demokrácia alapelveit aláásó törvények visszavonását követelte. Amennyiben nincs erre vonatkozó hajlandóság, akkor az EU-nak további lépéseket kell tennie".

Szerinte nem elég a levélváltás a Bizottság és az Orbán-kormány között. "Eljött az ideje annak, hogy az uniós intézmények jogi és politikai szankciókat kezdeményezzenek" - áll a közleményben.

Verhofstadt azt akarja, hogy az EP következő plenáris ülésén számoljon be a Bizottság és a Tanács is arról, hogy mit szándékoznak tenni. Felszólította az EP illetékes szakbizottságait, hogy készítsenek jelentést a plenáris ülésre a magyar lépésekről.

Verhofstadt szerint azért is fontos Magyarország megbüntetése, hogy elkerüljenek "egy veszélyes precedenst, amely egyben rossz példát is mutatna az unióhoz csatlakozni kívánó országoknak".

Szerdán  ugyanígy a hetedik cikkely alapján követeltek eljárást Magyarország ellen a Zöldek is.

A lisszaboni szerződésben lévő cikkelyt még sohasem alkalmazták egyetlen EU-s tagállam ellen sem. Amennyiben egy ország megsérti az alapszerződést, akkor több körös egyeztetések után, a tagállamok kormányainak nagy többségének egyetértésével lehet ideiglenesen megfosztani a szavazati jogától.

Magyarországgal szemben barátságtalanul nyilatkozott kedden a francia, szerdán pedig a német kormány is. Mindkét ország arra bíztatta az Európai Bizottságot, hogy alaposan vizsgálja meg a magyarországi fejleményeket.