Hűtlen kezeléssel vádolják a kazincbarcikai polgármestert

2012.01.05. 14:30

Hűtlen kezelés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Miskolci Városi Ügyészség Szitka Péter, Kazincbarcika szocialista polgármestere és egy helyi rendezvényszervező cég vezetője ügyében. Martossy György megyei főügyészségi osztályvezető ügyész csütörtökön megerősítette ezt az értesülést.

2006 novemberében kötött szerződést a polgármester a kazincbarcikai székhelyű rendezvényszervező kft.-vel arra, hogy a cég szervezze, illetve bonyolítsa le a városi önkormányzat rendezvényeit. Martossy tájékoztatása szerint az önkormányzat a megállapodás alapján havonta 264 ezer forintot fizetett ki a társaságnak. A benyújtott számlákat a polgármester leigazolta, és intézkedett a kifizetésről, az önkormányzat 3 millió 432 ezer forintot fizetett ki, tette hozzá.

A cég egy úgynevezett munkanaplóban rögzítette, konkrétan milyen rendezvényeket szerveztek, és milyen egyéb szolgáltatást nyújtottak. Valójában az ügyészség szerint a munkanaplóban csupán elnagyolva, általánosságban jelölték meg az állítólag elvégzett feladatokat. A naplóban leírt programok ténylegesen megvalósultak, a koncerteket megtartották, a rendezvényeket lebonyolították, azonban a vád szerint ezeket nem a cég, hanem a városi művelődési központ szervezte és végezte.

Az ügyészség szerint a polgármester tudott arról, hogy nem a szerződött társaság végezte el a munkát, és ezzel vagyoni hátrányt okozott az önkormányzatnak. A cég vezetőjét a hűtlen kezelés mellett csalással is vádolják. A vádiratot a Miskolci Városi Ügyészség 2011. december 30-án nyújtotta be a kazincbarcikai bírósághoz.

Szitka Péter csütörtökön azt közölte, hogy az ügyben nagyon szívesen nyilatkozna, de eddig sem ő, sem ügyvédje semmilyen hivatalos információt nem kapott, és többszöri megkeresés ellenére sem sikerült megismerni a hivatalos vádiratot, tényéről is csak a sajtóból szereztek információkat. Amint ezeket a részleteket hivatalosan is megismerik, a polgármester vagy jogi képviselője a nyilvánosság rendelkezésére áll, írta közleményében.