Amerika nem akarja leváltatni Orbánt

Index, MTI
2012.01.06. 17:01 Módosítva: 2012.01.06. 17:25
Eleni Tsakopoulos Kounalakis szerint az Egyesült Államok nem akar nyomást gyakorolni, hogy lemondassa Orbán Viktort, és nem igaz, hogy nem látnak perspektívát Orbánban.

Az ATV-nek adott interjújában  Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet azt mondta, hogy nem igazak az Index értesülései, az Egyesült Államokban még opcióként sem merült fel, hogy nyomást gyakoroljanak azért, hogy lemondjon a magyar miniszterelnök.

"Egyértelműen és tisztán állíthatom, hogy ez nem az amerikai külpolitika, ez nem a mi álláspontunk, és ez a hír valótlan" - idézte Eleni Tsakopoulos Kounalakist a Bloomberg amerikai hírügynökség, amely a nagykövetségtől még adásba kerülés előtt megkapta annak az interjúnak a kivonatát, amelyet a nagykövet az ATV televíziónak adott.

Egy névtelen külügyi forrásra hivatkozva azt írtuk, hogy az amerikai diplomácia "már nem lát perspektívát Orbánban". lnformátorunk szerint "reális opcióként merült fel, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakoroljon Magyarországra" egy szakértői kormány felállítása érdekében, "máshogy ugyanis nem tartják elkerülhetőnek a magyar államcsődöt". A forrás szerint "bármit is mond a kormány arról, hogy az IMF-hitel védőhálónak kell, valójában arról van szó, hogy az állam finanszírozható maradjon az év második felében".