Árok Kornélt felmentették a szolgálat alól

2012.01.06. 13:59 Módosítva: 2012.01.06. 14:01
Nem fogadta el az átszervezéssel felkínált pécsi tűzoltói beosztást a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) vezetője, így felmentik a szolgálat alól.

Árok Kornél – több más rendvédelmi szakszervezettel közösen – az elmúlt másfél évben több demonstrációt is szervezett a munka törvénykönyvének a tűzoltókat és más hivatásos állományú tagokat hátrányosan érintő módosítása és a nyugdíjrendszer átalakítása ellen. A szakszervezeti vezető a Hivatásunk védelmében elnevezésű sztrájkbizottság elnöki tisztségét is betöltötte, arról a demonstráció-sorozat ideje alatt lemondott.

Közlése szerint 1997. január 1-je óta a kaposvári parancsnokságon teljesített szolgálatot mint vonulós tűzoltó, majd 2009-től szerparancsnok lett. A legnagyobb tűzoltó szakszervezet vezetőjeként 2009. augusztus 1-jétől függetlenített státuszban, teljes munkaidőben látta el feladatát.

Árok Kornél vezeti a Bohócforradalom menetét
Árok Kornél vezeti a Bohócforradalom menetét
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az ez év elején életbe lépett új katasztrófavédelmi törvény értelmében a szakszervezeti vezetők a megbízatásukkal járó feladataikkal ezentúl csak munkaidejük tíz százalékában foglalkozhatnak, így megszűnik függetlenített státuszuk.

Árok Kornél elmondta, hogy korábbi kaposvári szolgálati helyét betöltötték, ezért mint vonulós tűzoltónak egy pécsi álláslehetőséget ajánlottak fel. Azt azért nem fogadta el, mert a lakóhelyétől távoli szolgálati helyére nem tudott volna időre bejárni. A reggeli szolgálatba álláshoz már előző este el kellett volna utaznia kaposvári otthonából, a szolgálat után pedig háromórás utazással ért volna csak haza.

Az atv.hu szerint Árok július 6-ig felmentési idejét tölti, ez idő alatt folytatja a Magyar Szolidaritási Mozgalom országos hálózatának kiépítését.

Kónya Péterrel, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége elnökével  tavasszal számos demonstrációt szerveztek, kinyitották a tűzcsapokat az Andrássy úton, füstgépeket helyeztek üzembe a Parlamentnél, és bementek az elzárt területre, június 16-án pedig több ezer embert mozgattak meg a Bohócforradalomnak nevezett demonstráción.