Emésztgetik a kormányzati visszavonulást a fideszesek

2012.01.06. 10:19
A gazdasági intézkedések elhibázott végrehajtása, kommunikációja miatt kényszerült a kormány arra, hogy rábólintson a szigorúbb IMF-hitelre – állították fideszes források. Ennek ellenére semmi jele annak, hogy a kormánypárti képviselők ne értenének egyet a kormányzati döntésekkel. Fellegi bejelentésére utalva azonban az egyik képviselő azt mondta, korábban elképzelhetetlen volt, hogy egy kormánypárti politikus azt mondja: mindenről hajlandó tárgyalni.

„Csak a teljes önfeladásba nem ment bele a kormány” – mondta az Indexnek egy fideszes képviselő Fellegi Tamásnak, az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszternek a csütörtöki bejelentéséről. A parlamenti képviselő szerint a legjobban az mutatja a korábbi kormányzati politika megváltozását, hogy Fellegi arról beszélt: a kormány bármiről hajlandó tárgyalni. Korábban nemhogy miniszter, de parlamenti képviselő se fogalmazott volna így – tette hozzá a politikus.

Fellegi délelőtti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a kormány kész elfogadni a legszigorúbb felügyelettel járó készenléti IMF-hitelt is. „Mindent készek vagyunk megtárgyalni a valutaalappal és minden aggályra és felvetésre készek vagyunk reagálni” – mondta Fellegi. Ez fordulatot jelent a kormány korábbi szándékaihoz képest, a kormánypárti politikusok korábbi megszólalásaiból ugyanis az derült ki, hogy a készenléti hitel helyett egy lazább felügyeletet biztosító hitelmegállapodást akar kötni a kormány. A miniszter azután szólalt meg, hogy az elmúlt napokban újabb mélypontokra süllyedt a forint árfolyama.

Fellegi Tamás a Miniszterelnökségen tartott kormányszóvivői tájékoztatón
Fellegi Tamás a Miniszterelnökségen tartott kormányszóvivői tájékoztatón
Fotó: Kovács Tamás

A fideszes forrásunk szerint Fellegi bejelentése várhatóan nem rontja tovább a kormánypártok megítélését. Szerinte ugyanis a presztízsét már azzal elveszítette a kormány, hogy decemberben tárgyalásokat kezdeményezett az IMF-fel, miközben az elmúlt egy évben keményen bírálta a nemzetközi pénzügyi szervezetet. Hasonlóan vélekedett egy kormányzati tisztviselő is, aki úgy fogalmazott, hogy ez már messze nem a kormány presztízséről szól, a bejelentés pragmatikus lépés a piaci bizalom visszaszerzésére.

A fideszes politikus szerint erre azért kényszerült a kormány, mert elhibázott volt az egyébként helyes gazdaságpolitikai döntések kivitelezése, kommunikációja. Példaként említette, hogy a kormány a jegybanktörvénynek más tervezetét küldte meg az Európai Központi Banknak, mint amit végül beterjesztettek az országgyűlés elé. Jobban kellett volna törekedni a kompromisszumra vagy legalább annak a látszatára – fogalmazott a forrás. Szerinte hiba volt azt hinni, hogy ha egyes makrogazdasági adatok rendben vannak, akkor az az ország iránti bizalmat is magával hozza.

Kormánypárti források szerint ennek ellenére semmi jele annak, hogy a Fidesz képviselőcsoportja elégedetlen lenne a kormánnyal. Abban, hogy milyen gazdaságpolitikai intézkedésekre van szükség, nincs nézeteltérés a frakció és a kormány között. Az Indexnek nyilatkozó egyik fideszes képviselő szerint mindenképpen ki kell várni az IMF-tárgyalások végét, így egy hónapon belül akár rendeződhet is a helyzet. A forrás szerint azonban Matolcsy György megítélése nem túl pozitív a frakcióban, a nemzetgazdasági miniszter azonban már az előtt sem volt népszerű a képviselőcsoportban, hogy az általa vezetett tárca bejelentette: az IMF-hez fordul a kormány.

Ennek ellenére Matolcsy távozása továbbra sem valószínű, a gazdasági miniszter ugyanis azon kormánytagok közé tartozik, akikhez Orbán Viktor kormányfő mindenképpen ragaszkodik. Lázár János frakcióvezető pedig az fn.hír24-nek adott interjúban arról beszélt, hogy januárban nem lesz személycsere a kormányban. Lázár az interjúban azt mondta: ez legkorábban júniusban történhet meg.

A héten történt események, illetve Fellegi bejelentése miatt az Indexnek nyilatkozó képviselők szerint nem merült fel, hogy rendkívüli frakcióülésre lenne szükség. Ráadásul mivel jelenleg nem ülésezik a parlament, a kérdésről a képviselők nem beszéltek egymás között. Csütörtök délután pedig több olyan kormánypárti parlamenti képviselővel is beszéltünk, akik még nem értesültek Fellegi bejelentéséről, illetve éppen külföldön tartózkodtak.