Orbán válaszolt Hillary Clintonnak

2012.01.06. 20:41 Módosítva: 2012.01.06. 20:46

Elküldte válaszlevelét az amerikai külügyminiszternek Orbán Viktor kormányfő, „és mint ahogyan a szövetségesek közötti viszonyban ildomos, kellő alapossággal válaszolt" Hillary Clinton felvetéseire, mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Hillary Clinton december 23-án küldött Orbán Viktornak levelet, amelyet a Népszabadság egy héttel később közzétett honlapján. A lap szerint Clinton nyomatékosan kérte, a magyar miniszterelnök fontolja meg a következményeit annak, hogy ha több, az Egyesült Államok és az Európai Bizottság által is kifogásolt sarkalatos törvény a következő hónapban mindenfajta változtatás nélkül lép hatályba.

Clinton többek között azt írta: „jelentős és megalapozott" aggodalmakra ad okot, hogy a magyar fél nem vette figyelembe az Egyesült Államok „konstruktív észrevételeit” több törvény újragondolásánál. Az amerikai külügyminiszter az egyházügy mellett a bírósági szabályozást és a médiatörvényt hozta fel példának.

Az Index úgy tudja, hogy a magyar kormányzat számára teljesen egyértelmű volt, hogy Hillary Clinton saját egyházának ellehetetlenítését is felrótta a magyar kormányzatnak, de hiába lobbizott Clinton saját vallási közössége, a metodisták egyházi státusának megvonása ellen. Orbán Viktor miniszterelnök hajthatatlannak bizonyult, és személyesen akadályozta meg, hogy az Alkotmánybíróság által megsemmisített egyházi törvény újbóli parlamenti elfogadásánál bővítsék az elismert egyházak listáját.

Idézettel reagáltak a nagykövetnek

A Fidesz pénteken Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet Népszabadságban megjelent interjújára is reagált, ehhez Ronald Reagan volt amerikai elnök egykori kémfőnökét, William Odon tábornokot idézik kommentár nélkül honlapjukon. Odon az NSA igazgatója volt Reagan alatt, 2008-ban, 75 évesen halt meg szívinfarktusban.

„A szocialistáknak bűntudatuk van, és gazsulálnak nekünk. Ez olyan előny, amit csak a bolond hagy kihasználatlanul. A volt magyar kommunisták úgy adják be a derekukat, mint ahogy annak idején ezt tették a szovjet gazdának. És meglepi őket, hogy velünk mégiscsak könnyebb tárgyalni" – írják.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet a pénteki Népszabadságban és az MR1 180 perc című műsorának pénteki adásában többek arról beszélt, hogy csalódottak a magyar kormányban, mert hónapokon keresztül egyeztettek a magyar kabinettel a lényeges reformokról, de felvetéseik közül Budapest szinte egyet sem fontolt meg. Kounalakis a Népszabadság szerint jó kapcsolatai ellenére sem tudta megértetni a magyar kormánnyal az amerikai aggodalmakat.