Pintér szerint nem bizonyítható, hogy tőlünk szivárgott ki a Barroso-levél

2012.01.06. 20:28
Egy fideszes képviselő kérdésére most azt válaszolta a belügyminiszter, hogy semmi nem bizonyítja, hogy Magyarországról szivárgott ki a levél, amit Mong Attila, az Origo felelős szerkesztője tett fel a blogjára. Ráadásul csak az érintettek feljelentése után nyomozhat a rendőrség, vagyis Barroso vagy Orbán kérheti vizsgálat indítását.

Pintér Sándor szerint nem állítható, hogy José Manuel Barroso Orbán Viktornak írt levele Magyarországról jutott volna el az Origo újságírójához; a belügyminiszter egy írásbeli kérdésre adott válaszában azt is közölte: a levél kiszivárogtatása jogszabálysértő, de a levéltitok megsértése csak magánindítványra büntethető.

Kocsis Máté fideszes országgyűlési képviselő december 22-én tette fel a kérdést a belügyminiszternek: hogyan kerülhetett Mong Attila újságíró birtokába az Európai Bizottság elnökének Orbán Viktorhoz intézett levele? Miután az Origo beszámolt a dokumentumról –amelyben Barroso a jegybanktörvény és a gazdasági stabilitási törvény visszavonását javasolta –, az angol szöveget és a fordítását Mong Attila a blogján nyilvánosságra hozta, arra hivatkozva, hogy a kormányszóvivő azt állította: spekulál a levél tartalmáról.

Pintér Sándor a fideszes képviselőnek válaszolva azt írta: tényszerűen, a rendelkezésre álló adatok alapján nem állítható, hogy a Barroso-levél „Magyarországról került volna illetéktelen személyhez”. Lényeges körülmény, hogy a levél külföldről érkezett, ami ugyancsak erősíti azt a feltételezést, hogy „sajnálatos kiszivárgása nem hazánkban történt”.
A belügyminiszter válasza szerint jogszabálysértő, hogy a levél illetéktelenhez került, ám a levéltitok megsértését a törvény magánindítványra rendeli büntetni, ezért az ügyben a sértett feljelentése alapján indulhatna rendőrségi eljárás.

Az Országgyűlés honlapján pénteken a válasszal együtt Kocsis Máté kérdésének szövege is megjelent. A kormánypárti képviselő arról érdeklődött, hogyan lehetséges, hogy „a levél feladójának hozzájárulása nélkül a miniszterelnökségről kikerülhetett egy, a miniszterelnöknek írt levél”, illetve hogy vizsgálta-e az eset körülményeit a belügyminisztérium irányítása alatt álló szervezet.