A bírák fenyegetésével vádolják az MSZP-t

2012.01.07. 17:42
A Magyar Bírói Egyesület (Mabie) a leghatározottabban visszautasítja az MSZP-s Bárándy Gergely pénteki közleményében foglaltakat, amelyben a politikus "későbbi retorziókkal, pozícióból történő elmozdítással és számonkéréssel fenyegeti Magyarország független bíráit". A Fidesz is példátlannak tartja Bárándy Gergely nyilatkozatát.

Bárándy Gergely pénteki közleményében azt írta: az Orbán-kormány bukása után az MSZP minden erejét, befolyását és tudását latba veti majd azért, hogy a független intézmények élére és vezetőségébe delegált "pártkomisszárokat" eltávolítsa posztjukról, bármeddig is tartson hivatalosan mandátumuk; aki pedig közülük bizonyíthatóan politikai megrendelések alapján végzi munkáját, nem kerülheti el a felelősségre vonást.

A Magyar Bírói Egyesület közleményében erre reagálva azt írta: "a magyar demokrácia több mint húsz éve alatt példátlan eset, hogy egy országgyűlési képviselő, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács volt tagja az igazságszolgáltatás védelmének ürügyén, a törvény erejénél fogva független bírákat politikai komisszároknak nevezze és számonkéréssel fenyegesse meg".

A Mabie egyúttal felhívta az országgyűlési képviselőket, utasítsák vissza Bárándy Gergely nyilatkozatát, és szólítsák fel, hogy tartózkodjon "a bírói függetlenséget sértő és a bírói karral szembeni hangulatkeltő" megnyilvánulásoktól.

Közleményükben felidézték azt is, hogy a Mabie - amely a 2800 magyar bíróból több mint 1600-at a tagjai között tudó reprezentatív érdek-képviseleti szervezet - az igazságszolgáltatási reform során a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról, valamint a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvények koncepciójának kidolgozásában, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal kötött stratégiai megállapodás alapján, aktívan vett részt. "Ugyan a törvényhozó nem minden tekintetben vette át a Mabie javaslatait, az elfogadott igazságszolgáltatási törvények a jogállamiság kritériumainak megfelelnek" - írják, hozzátéve: felkérik a Nemzetközi Bírói Egyesületet, és kezdeményezik az Európai Unió tagállamainál, valamint az Európai Bizottságnál is, hogy "a magyar bírák elleni nyílt politikai támadásokat" ítéljék el.

A közlemény megjelenése után Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője az azt mondta: üdvözlik a Magyar Bírói Egyesület "korrekt és tényszerű nyilatkozatát". Hozzátette, Bárándy Gergely közlését a Fidesz is egy olyan "fenyegetéssel megvalósuló, példátlan befolyásolási kísérletnek" tartja, amilyen az elmúlt két évtizedben nem történt.