Martonyi levélben magyarázkodik

2012.01.09. 19:50 Módosítva: 2012.01.09. 19:53

"Hazánk diplomáciájának vezetője levelében tájékoztatta partnereit a közelmúltban született döntések hátteréről és reagált a Magyarországot ért kritikákra" - közölte a külügyminisztérium. Martonyi János az összes uniós külügyminiszternek és az Európai Bizottságnak is írt, miután az elmúlt napokban szinte folyamatosan szerepelt Magyarország az európai sajtóban.

A bírálatok egyébként hétfőn sem csitultak. Olli Rehn pénzügyi biztos közölte: a magyar központi bank függetlenségének biztosítása továbbra is az egyik alapvető feltétele az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bármiféle támogatásának, "ez a kérdés egyike lesz az előfeltételeknek". Magyarország nemrégiben elfogadott jegybanktörvénye sérti az uniós jogot, és veszélyezteti a bank függetlenségét - jelentette ki a biztos.

Martonyi levelében emlékeztetett arra, hogy a kormány milyen súlyos helyzetben vette át az ország vezetését 2010-ben. Utalt arra, hogy 2008 novemberében az akkori kormánynak az IMF-hez kellett fordulnia, és arra is, hogy a 2002-ben 53%-os államadósság 2010-re a GDP 80%-ra növekedett. Ebben a zsákutcás helyzetben az ország mind gazdasági, mind társadalmi értelemben megújulásra szorult. Még a rendszerváltozás után is maradtak megoldásra váró kérdések, számos területen vált szükségessé új vagy módosított szabályozás kidolgozása.

A Külügyminisztérium közleménye szerint a levél kitér rá, hogy a 2010-ben lezajlott választások mandátumot adtak az új kormánynak, hogy több területen mélyreható reformokat hajtson végre és "megalkossa a régóta várt új Alaptörvényt".  Azóta is igen intenzív munka folyt. Martonyi szerint a törvényalkotási folyamat során többen úgy fogalmaztak meg kritikát, hogy nem ismerték pontosan az új szabályozás azon részleteit, amelyeket bíráltak. Martonyi hangsúlyozta, kormánya továbbra is készen áll arra, hogy konkrét ügyekben párbeszédet folytasson minden nemzetközi partnerrel és minden konkrét kérdésre pontos választ adjon.  Nem jelent presztízskérdést az sem, ha szükségessé válik bármely szabályozás módosítása a Bizottság véleménye alapján, fogalmazott a tárcavezető. Azonban "magyar részről nem tartjuk elfogadhatónak, hogy bárki a tények ismerete nélkül, netán előítéletekre alapozva fogalmazzon meg kritikát. Még kevésbé tartjuk elfogadhatónak bárkitől, hogy demokratikus elkötelezettségünket és a demokratikus közösségben elfoglalt helyünket kérdőjelezze meg" – hangsúlyozta levelében a külügyminiszter.