Baktériummal volt szennyezett a csányi ásványvíz

2012.01.10. 19:03 Módosítva: 2012.01.10. 19:06
Kivonták a forgalomból a Saguaro Pannon-Aqua és az S-Budget nevű ásványvizeket.

A Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatósága eljárást indított a csányi székhelyű AQUE-PET Kft. ellen, mivel megállapították, hogy a cég által előállított kétliteres Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes ásványvíz, illetve a szintén kétliteres S-Budget szénsavas ásványvíz coliform baktériummal szennyezett. Az érintett vizeket kivonják a forgalomból - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden.

A szennyezés összesen csaknem 300 raklapnyi ásványvizet érint, egy raklap 384 palack ásványvizet tartalmaz. Statisztikakedvelő olvasóink kedvéért ez 115200 kétliteres vizet jelent, ami 14400 darab SLE 2000-es csecsemő/gyermek lélegeztetőgép tömegének felel meg.

A VM emlékeztet, hogy az AQUE-PET Kft. működését a hatóság 2011 szeptemberében hasonló okok miatt egyszer már felfüggesztette, de újraindulhatott az üzem, mivel a cég kijavította a hibáit. De elég hamar visszaestek, a hatóság a decemberi utóellenőrzésen ugyanis azt állapította meg, hogy a cég által előállított kétliteres Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes természetes ásványvíz, illetve a szintén kétliteres S-Budget szén-dioxiddal dúsított természetes ásványvíz coliform baktériummal szennyezett.

Mivel az ásványvizek nem tartalmazhatnak coliform baktériumot, az ásványvíz forgalmazását a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta, és elrendelte kivonását a forgalomból, illetve kötelezte az üzemet a termék visszahívására.

Hogy mi az a coliform baktérium? Utánanéztünk a Kempelen Farkas Digitális Tankönyvtárban, és két mondat után nem volt kedvünk tovább olvasni:

"A coliform csoportba sokféle baktériumot sorolnak a közös jellemzők alapján (aerob és fakultatív anaerob, Gram negatív, spórát nem képező baktériumok, amelyek a laktózt 37°-on savés gázképzéssel fermentálják). Az utóbbi évtized vizsgálatai alapján kiderült, hogy az e csoportba tartozó baktériumoknak csak egy része származik melegvérűek székletéből."