Magdolna, Léna
9 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Jóri András volt ombudsman bepereli Péterfalvi Attilát

2012.01.10. 15:51

Jóri András volt adatvédelmi biztos jó hírnév megsértése miatt személyiségi jogi pert indít Péterfalvi Attilával, az adatvédelmi hatóság elnökével szemben, mert utóbbi több sajtónyilatkozatban is azt állította, hogy nem volt hajlandó részt venni a hivatal átadás-átvételi eljárásában.

Jóri András közölte, Péterfalvi Attila, "a magyar Alkotmány és az EU jogrendjével ellentétesen létrehozott" Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke azt állította, hogy a hatóság tevékenységének megkezdését hátráltatja, hogy a volt adatvédelmi biztos elzárkózott az átadás-átvételtől.

A volt adatvédelmi biztos visszautasította Péterfalvi Attila állításait, és közölte, a valóság az, hogy decemberben írásban kezdeményezte az átadás-átvételt, "illetőleg a munkavállalók jövőjének rendezését", ám a megkeresésekre választ nem kapott.

Péterfalvi Attila az  nem kívánt reagálni Jóri András közleményére.

2012. január elsejétől az adatvédelmi biztos helyébe a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság lépett. A december 30-án tárgyalt Magyarország Alaptörvényének Átmeneti Rendelkezései című törvényjavaslata alapján az adatvédelmi biztos hat éves hivatali megbízatását 2012. január elsejével megszakítja. 

Minden, az utólagos alkotmányosság vizsgálatára irányuló AB-beadvány megszűnt, amelyet nem az új Alaptörvényben szereplő indítványozó terjeszt elő, így Jóri korábban beterjesztett beadványai is érvényüket vesztették.

A volt ombudman aggályosnak találta továbbá, hogy Péterfalvi a kinevezése előtt már válogatott az ombudsmani hivatal munkatársai között, annak ellenére, hogy a hivatal dolgozóinak munkáltatója december 31-ig ő volt. Korábban hozzátette, az új hivatal a régi jogutódja, így munkajogi szempontból is figyelembe kell venni a jogutódlás törvényi garanciáit.