Újra tárgyalnak az egészségügyi bérrendezésről

2012.01.11. 06:45

Szerdán folytatódik az egyeztetés az egészségügyi dolgozók bérének rendezéséről az egészségügyi államtitkárságon. Az első egyeztetést a múlt csütörtökön tartották, akkor Szócska Miklós államtitkár azt mondta, az orvosokat és a szakdolgozókat egyaránt érintő fenntartható, hosszú távú bérmegoldásokat keresnek.

Papp Magor, a bérrendezést kikövetelő rezidensek érdekképviseletének elnöke szerint ugyanakkor a Szócska által akkor megnevezett több tízmilliárd forintos forrás legfeljebb hangulatjavító intézkedésekhez elegendő.

A Magyar Orvosszövetség (MOSZ) veszprémi és pécsi alapszervezete előzetesen jelezte, hogy kompromisszumot csak a bérrendezés ütemével kapcsolatban tudnak elfogadni.

A MOSZ emellett a december 30-án, a vízközművekről szóló törvényhez benyújtott, zárószavazás előtti módosító indítvánnyal elfogadott katasztrófa-egészségügyi ellátásról szóló törvény módosítását is szeretné elérni. Eszerint ugyanis tömeges felmondás esetén akár munkára is kényszeríthetnék az orvosokat.

Tavaly év végéig több ezer orvos és rezidens helyezte ügyvédi letétbe felmondását, ami csak azért nem élesedett januárban, mert Szócska ígéretet tett a bérrendezésre.