Bajnai alapítványát Amerikából támogatják

2012.01.12. 08:55

A Heti Válasz csütörtöki számában megjelent cikk szerint a volt miniszterelnök Haza és Haladás Alapítványát az amerikai Center for American Progress (CAP), egy a Demokrata párthoz közeli baloldali liberális kutatóintézet szponzorálja. A lap szerint nem véletlen, hogy a CAP által támogatott Bajnai hétfői írása "minden tekintetben kompatibilis az IMF és Hillary Clinton elvárásaival".

A Demokrata Párt centrumához közeli CAP szerepel a Haza és Haladás honlapján a szervezet támogatói között. Ugyanitt szerepel még egyebek mellett a német Bertelsmann Alapítvány és a brit IPPR agytröszt is.

Szigetvári Viktor kurátor az Indexnek elmondta, hogy az alapítványt több más szponzor mellett a CAP is támogatja. A támogatói szerződésnek megfelelően a Haza és Haladás a CAP globális fejlődési programjának részeként a hazai mélyszegénység körülményeiről és felszámlásának lehetőségeiről végez kutatást.

A hazai pártok és politikai szervezetek támogatói között gyakran találni külföldi támogatókat. Az MSZP egyes tevékenységeit a baloldali Friedrich Ebert Alapítvány, az SZDSZ-ét régebben a liberális Friedrich Naumann  Stiftung támogatta, a Fidesz pedig egyebek mellett a kereszténydemokrata Konrad Adenauer Alapítványnal működik együtt.