Gyurcsány: Gordon nem riválisom

2012.01.12. 10:41

A Demokratikus Koalíció vezetőjét a csütörtökön megjelent Magyar Narancsban egy interjúban arról kérdezték, hogy nem gondolja-e azt, hogy az ellenzéki összefogást azzal segítené a legjobban, ha háttérben maradna. Gyurcsány Ferenc nemmel válaszolt, és arra hivatkozott, hogy a Medián decemberi felmérése szerint a pártok elutasítottsága azt mutatja, hogy azok a szavazók, akik tudják, hogy ő vezeti a DK-t, kevésbé utasítják el azt az MSZP-nél, a Jobbiknál és a Fidesznél, így egyedül az LMP-nek kisebb az elutasítottsága.

Azt is elmondta, hogy mivel a megélhetése nem a politikai szereplésén múlik, ezért nem foglalkoztatja a személyes megítélése, azonban hozzátette azt is, hogy amíg tavaly kifejezetten elutasítóak voltak a pártokkal a civil tüntetéseket kezdeményezők, az Operaház előtt már egymással összefogva demonstráltak.

Gyurcsány szerint a Fidesz, "bár nem feltétlenül, de valószínűleg Orbánnal az élen", kormányon marad 2014-ig. Addig viszont a demokratikus ellenzéki pártok közeledésére számít.

Amikor Bajnai Gordon hétfőn megjelent írásával kapcsolatban arról kérdezték, hogy riválisként vagy az ellenzéki összefogást megtestesítő alkalmas jelöltként tekint rá, Gyurcsány azt mondta, hogy jelenleg nem ez a legfontosabb kérdés, hanem hogy lesz-e elég széles társadalmi összefogás az ország talpra állításában. Hozzátette, hogy Bajnait nem tartja riválisának, és ha politizálni akar, örömmel fogadja.

Bajnai a Haza és haladás blogon miniszterelnöksége óta először szólalt meg politikai kérdésekben, erősen bírálta a kormányt, és ezzel lépéskényszerbe hozta magát.