Schmitt két és félmilliót kaphatott doktori címe után

2012.01.12. 14:54 Módosítva: 2012.01.12. 17:41
Schmitt Pál köztársasági elnök tagadja, hogy doktori disszertációjának nagy részét egy külföldi tanulmányból emelte volna át, doktori címe miatt azonban több éven keresztül pluszjuttatás járt neki. A nagyköveti megbízatás után biztosan járt pénz Schmittnek, az Index becslései szerint az összeg elérheti a két és fél millió forintot is.

Doktori fokozata miatt köztisztviselőként több éven keresztül pluszjuttatást kapott Schmitt Pál jelenlegi köztársasági elnök. Számításaink szerint az összeg megközelíti a két és félmillió forintot.

A hvg.hu szerdán arról írt, hogy Schmitt 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével. A cikk szerint a köztársasági elnök 215 oldalas dolgozatából mintegy 180 oldal Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti, hivatkozás nélküli fordítása és átvétele, ami felveti a plágium gyanúját.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) még szerdán visszautasította a cikk állításait. A KEH közleménye felidézi, hogy Schmitt 1992-ben „Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése” címmel írt egyetemi doktori értekezést. A közlemény szerint „a hiánypótló munkát” történészprofesszorok bírálták, akik summa cum laude minősítéssel értékelték. A KEH szerint Schmitt és a sporttörténész ismerték egymást, kutatásaik során többször együttműködtek.

Csütörtök délután megkerestük a KEH-et, hogy Schmitt köztársasági elnökként, illetve korábbi tisztségeiben kapott-e ilyen jellegű juttatást. Kérdésünkre a KEH elküldte a szerdai közleményét, amiben visszautasították a plágium gyanúját.

Fotó: Máthé Zoltán

Bár Schmitt korábban arról beszélt – ezt idézi a hvg.hu szerdai cikke is -, hogy nem használja a doktori címet, a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényt szerint azonban ezért a fokozatért pluszjuttatás jár, mégpedig a köztisztviselői illetményalap 75 százaléka. Az illetményalap jelenleg 38 650 forint, tehát ennek 75 százaléka, vagyis 28 987,5 forint jár minden hónapban azoknak a köztisztviselőknek, akik  doktori (PhD) fokozattal rendelkeznek. Ez a juttatás 1992 óta jár, igaz, az illetményalap összege azóta többször is változott.

Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára az Indexnek azt mondta, hogy Schmitt életrajza alapján a nagyköveti pozíciók, a házelnöki tisztség, illetve a köztársasági elnöki tisztség számít közszolgálati jogviszonynak.

Fehér azonban hozzátette: a köztársasági elnöki hivatal esetén is alkalmazandóak a köztisztviselőkre vonatkozó jogszabályok, de hogy Schmitt ebben a pozícióban is megkapja-e a doktori fokozat után járó pluszpénzt, azt nem tudta megmondani. A főtitkár szerinte ehhez pontosan ismerni kéne, hogy az államfő havi illetménye pontosan milyen tételekből álló össze. Fehér szerint a nagyköveti időszak alatt azonban biztosan járt a pénz Schmitt Pálnak.

A kormány fellép a plágium ellen

Schmitt a KEH honlapján elérhető életrajza szerint 1993 és 1997 között volt madridi nagykövet. Bár a számítást nehezíti, hogy a hivatal betöltésének hónapjait nem ismerjük, az Index durva becslései szerint erre az időszakra 876 ezer forint járt Schmittnek a doktori fokozatért. Svájci nagykövet 1999-2002 között volt Schmitt, erre az időszakra számításaink szerint 1 millió 59 ezer 750 forintot kaphatott. A három hónapos házelnöki tisztségért 86 962 forint, a 17 hónapos köztársasági elnöki poszt után pedig 492 ezer 787 forint járhatott Schmittnek.

A szakszervezeti főtitkár nem emlékezett olyan esetre, hogy egy köztisztviselőnek azért kellett volna visszafizetnie juttatásai egy részét, mert plágium miatt megfosztották tudományos fokozatától.

Szabó Gáborról, Szombathely fideszes polgármesteréről 2000-ben derült ki, hogy korábban úgy szerzett doktori fokozatot, hogy nem rendelkezett az ehhez szükséges nyelvvizsgával. Az ügyben nyomozást is folytattak, azt azonban megszüntették, mert a doktori eljárás iratai közül ismeretlen körülmények között eltűntek. Dobolyi Alexandra MSZP-s politikus 2007-ben életrajzában annak ellenére feltüntette a doktori címet, hogy nem rendelkezett vele.

A jelenlegi kormány viszont határozottan fel akar lépni az egyetemi plágiumok ellen. Legalábbis ez derül ki az oktatási államtitkárság tavaly szeptemberi közleményéből. Ebben az olvasható, hogy „az a hallgató, aki sajátjaként nyújt be olyan diplomamunkát, amelyet más készített, magánokirat-hamisítást követ el, és akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető”.

Kérdéseinkkel megkerestük az egykori Testnevelési Egyetem jogutódját, a Semmelweis Egyetemet. Azt szerettük volna megtudni, hogy megvizsgálják-e a plágiumgyanút Schmitt Pál doktori disszertációja esetében. Az egyetem kérdésünkre röviden annyit közölt: egyelőre csak a sajtóhírekből értesültek erről, és tájékozódnak a húsz évvel ezelőtt történtekről.

Schmitt disszertációjának egyik bírálója, Kertész István történész az Origónak azt mondta, hogy fontos alkotásnak és jó dolgozatnak tartja Schmitt munkáját. Kertész István életrajza szerint a szakdolgozat elbírálásának évében, 1992-ben lett a Magyar Olimpiai Bizottság által létrehozott Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának tagja. Schmitt Pál abban az időben a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke volt, azt megelőzően, 1985 és 1990 között ő volt a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának elnöke.

Nikolaj Georgiev lánya nem tud közös munkáról

Kizárt, hogy édesapám társszerzőként dolgozott volna Schmitt Pállal úgy, hogy nem tünteti fel a nevét a munkáiban – mondta a hvg.hu-nak annak a bolgár sportkutatónak a lánya, akinek a tanulmányából Schmitt Pál állítólag több részt átmásolt a saját doktori disszertációjába. Malina Georgiev a hvg.hu-nak azt mondta: 2005-ben elhunyt édesapja ismerte Schmitt Pált, mivel mindketten dolgoztak a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban. Malina Georgiev nem tudott arról, hogy apja és Schmitt Pál több résztéma megtárgyalásában együttműködött volna (ahogy ezt a Köztársasági Elnöki Hivatal állította közleményében). Mint mondta, apja ezt biztosan elmesélte volna neki, de ezt sohasem mondta. Malina Georgiev szerint amit édesapja írt, az teljesen eredeti, hosszú éveken át  tartó kutatáson alapult, s ehhez a Nemzetközi Olimpiai Bizottság archív dokumentumait használta fel.