Kósa: Nem tüntet a Fidesz a szimpatizánsokkal

2012.01.12. 15:05
A kormány nem csatlakozik a Békemenet Magyarországért elnevezésű kormánypárti megmozduláshoz, inkább a március 15-i erődemonstráló rendezvényükre akarnak összeszedni százezer embert.

Ismert jobboldali közszereplők szerdán bejelentették, hogy demonstrációt szerveznek a kormány támogatására, amihez csatlakozott a Fidesz-közeli, Fricz Tamás politológus által alapított Civil Összefogás Fóruma is. A felhívást aláírók között szerepelt a Magyar Hírlap tulajdonosa, Széles Gábor, a lap munkatársai közül Bayer Zsolt, Stefka István vagy Szentmihályi Szabó Péter, Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, Pozsonyi Ádám, az eddás Pataki Attila és Bíró Ica is.

Egy darabig kivártak

Korábban Szijjártó Péter, Orbán Viktor szóvivője az Index kérdésére azt mondta, hogy a miniszterelnök a sajtóból értesült az eseményről, de még nem született döntés arról, hogy részt vesz-e a jövő szombatra meghirdetett eseményen.

Előzőleg Martonyi János azt mondta, hogy a Fidesz mögött akkora támogatás van, hogy bármikor tudnának toborozni tízszer annyi embert maguk mellé, mint ahányan az Operánál demonstráltak ellenük.

Bár információink szerint az ellenzékben sűrűn, nagyobb tömegekkel együtt demonstrációt tartó Fideszen belül is egyre többen azon a véleményen vannak, hogy szükség lenne egy kormánypárti tüntetésre, egyelőre mégis úgy látták, hogy amíg nem sikerül megegyezni az IMF-fel a Magyarországnak nyújtandó hitelről, addig egy ilyen tüntetésnek kétes üzenete lenne. A pártban sokan már csak azért is örülnének egy kormánypárti demonstrációnak, mert legutóbb október 23-án Orbánnak Brüsszelbe kellett mennie, így a megemlékezés elmaradt.

A Fidesz nem áll mellé

Kósa Lajos csütörtökön megerősítette, hogy a kormány most nem támogatja a hivatalosan a rendezvényt, aki ugyanakkor cáfolta a Népszabadság értesülését, hogy Orbán Viktor februári évértékelőjét is egyfajta erődemonstrációnak szánják, és ide is nagy tömegben mozgósítanának – írta meg a hvg.hu. Kósa szerint egy évértékelőre többek között műfaji okokból sem lehet tízezernél sokkal több embert elhívni, viszont március 15-ére egy nagy rendezvénnyel készülnek.

A nemzeti ünnepre várhatóan az ellenzéki pártok és szervezetek is demonstrációkat szerveznek majd, így március közepén minden eddiginél több ember lehet majd az utcákon.