Melyik a legsumákabb minisztérium?

2012.01.12. 08:21

A karácsony előtti utolsó napon, amikor a szocialista frakció egy része az előállított LMP-sekkel együtt a Gyorskocsi utcában töltötte az időt, az MSZP-s Józsa István a közpénzek felhasználását firtató kérdésözönt zúdított a minisztériumokra. A válaszadással megvárták az új évet a tárcák, de hétfő estére az utolsó, Józsának szóló miniszteri levelek is befutottak, és megjelentek a parlament honlapján.

A válaszokból többé-kevésbé kiderül, mennyit költöttek az utóbbi időben például bútorbeszerzésre vagy utazgatásra, de a válaszadás stílusa, a készségesség vagy épp annak teljes a hiánya is van olyan érdekes, mint a konkrét számok. Hogy a minisztériumok nem egyformán állnak hozzá a közérdekű adatok nyilvánosságához, jól látszik a kormany.hu-n is. Míg van, ahol gyakran frissülnek és bőségesek az adatok, más tárcáknál valószínűleg a minél kevesebb, annál jobb elvét követtik, vagy legalábbis nem akarnak túl sok időt vesztegetni ilyesmire.

A Józsának adott válaszok és a kormany.hu-s aktivitás alapján fel is állítottuk a minisztériumok sumáksági rangsorát. Pontoztuk az adatok naprakészségét, részletgazdagságát, valamint jutalom-és büntetőpontokat osztottunk. (A módszertanról részletesen a cikk alján, keretes írásban olvashat.) A legkevésbé sumáktól haladunk a legsumákabb felé, íme a sorrrend.

8. Vidékfejlesztési Minisztérium (63 pont)

Az MSZP-s képviselő négy kérdése is arról szólt, hogyan érvényesül a kormányzati takarékosság a beszerzéseknél. Külön rákérdezett a bútor-, a jármű, a telefon-és az informatikai beszerzésekre a szeptember 16-át követő időszakban. Fazekas Sándor volt a leggyorsabb a parlamenti válaszadásban, már január 5-én felkerültek a honlapra a beszerzésekre vonatkozó információk, míg a többi tárca csak január 6-án vagy 9-én válaszolt. Levelét azzal kezdte, hogy megnyugtatta Józsát: „A takarékos gazdálkodás értékelésével összefüggésben tájékoztatom, hogy a Tárca szem előtt tartja az államháztartási hiány leszorításának célkitűzését. Ezzel összefüggésben a minisztérium számos olyan döntést hozott, amely a kiadások csökkentését eredményezi. A Tárca a továbbiakban is törekszik a feladatok racionalizálására, újragondolva az esetleges elhagyható feladatokat is. A Tárca tehát megtakarításokra törekszik a működési költségek csökkentésével is”. Fazekas szerint bútor-és telefonbeszerzés nem volt náluk, az informatikai- és gépjárműbeszerzésekről áttekinthető táblázatot adott.

A „Mennyit utaznak az állam kontójára?” kérdésre is táblázattal válaszolt, de az nem sikerült túl részletesre, az úti cél például nem szerepel benne. Józsának volt egy olyan körkérdése is, hogy hány új külsős dolgozik a minisztériumban, és hány régi szerződést bontottak fel. Ezt a kérdést azért tette fel a szocialista, mert a miniszterelnök 2010 nyarán, a 29 pontos gazdasági akcióterv egyik pontjaként azt tűzte ki, hogy teljes körűen felül kell vizsgálni a külső megbízásokat és feladatkiszervezéseket. Fazekas szövegesen, részletesen válaszolt.

A miniszter és a Vidékfejlesztési Minisztérium pluszpontot kapott tőlünk a nyilván sablonszerűen használt, de mégis kedves levélzárásokért: „Képviselői tevékenységéhez további sok sikert kívánva megköszönöm, hogy kérdéseivel is segíti munkánkat!” A Vidékfejlesztési Minisztérium kormany.hu-s aktivitására sem lehet panasz, dokumentumaik többnyire frissek és informatívak.

7. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (58 pont)

Németh Lászlóné szöveges összefoglalóval és bő táblázattal is megörvendeztette udvarias hangvételű levelében a beszerzésekről kíváncsiskodó Józsát. A bútoroknál például annyira gondos volt, hogy még azt is megtudhatjuk, a HC Zrt. nemcsak holmi asztalt, hanem egész pontosan ellipszis alakú asztalt vásárolt két talpas oszloplábbal, egyenes éllel, egyéb színben. Az utazásoknál terjedelemben abszolút rekorder a fejlesztési tárca, 163 oldalas, informatív táblázatot adott. Tisztességgel megválaszolta az új külsősökre és a felbontott szerződésekre vonatkozó kérdéseket is.

A kormany.hu-n nem egyenletes a tárca teljesítménye, míg a szerződéstáblázat nagyon naprakész, az ottani – általunk megtalált - utazási tábla nagyon régi. Az átlagosnál több adat szerepel a fejlesztési tárcát vezetők juttatásainál, például folyószámla költségtérítés, deviza napidíj, egyéb béren kívüli juttatás is.

6. Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (47 pont)

Navracsics Tibor nem bajlódott hosszas szöveges összefoglalással tárgyilagos hangvételű levelében, viszont 12 oldalnyi táblázatot mellékelt a beszerzésekről. Ebből minden lényegi információ kiderüll: az érintett  intézmény, a dátum, a termék ára és neve, helyenként még a pontos márkanév is.

Hasonlóan járt el az utazásos kérdéssel is. Pársoros kísérőszöveget és hosszú, tartalmas táblázatot küldött az utazásokról. Józsának volt egy olyan körkérdése is, hogy hány új külsős dolgozik a minisztériumban. Navracsics a feladatkiszervezéseknél sem bújt ki a válaszadás alól, mellékelte a szép hosszú táblázatot, de azért egy kis kioktatást megengedett magának, levele végére odaírta: „Megjegyzem, hogy a megkötött szerződésekre vonatkozó adatokat a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a jogszabályi előírásoknak megfelelően rendszeresen nyilvánosságra hozza a www.kormany.hu internetes oldalon”.

A KIM egyébként tényleg egész szorgalmas töltögeti fel a közérdekű adatokat a kormany.hu-ra. Náluk találtuk például a legfrissebb, január 5-i adatokat az állami vezetők juttatásairól.

5. Külügyminisztérium (45 pont)

Martonyi János rendesen megválaszolta Józsa beszerzéseses kérdéseit. Levelei stílusa tárgyilagos és udvarias, bár egy kis kioktatás azért nála is becsúszott, a telefonbeszerzéseknél így fogalmazott: „Bizonyára Ön előtt is ismert, hogy jelenleg a világ számos térségében konfliktushelyzet alakult ki, így az azonnali és hathatós kommunikáció nemzetbiztonsági érdekünk is.” Nem eresztette túl bő lére, de megválaszolta az utazásos kérdést, csatolt táblázatot az új külsősökről és a felbontott szerződésekről is.

A kormany.hu-s teljesítmény alapján viszont a Külügyminisztérium a gyengébb középmezőnybe tartozik, vannak jó és rosszabb oldalai is. Az  utazási összesítést ott például nyáron frissítették utoljára, viszont legalább borzasztóan részletes, még azt is beleírták, hogy az illető milyen útvonalon utazott, és business classon vagy turistaosztályon-e.

4. Honvédelmi Minisztérium (37 pont)

Hende Csaba részletes levélben, táblázatokat is mellékelve számolt be Józsának a beszerzésekről. Alapos, 19 oldalas táblázatot küldött az utazásokról is, a felbontott szerződésekre és az új külsősökre vonatkozó kérdéseket is megválaszolta.

A minisztérium kormany.hu-s teljesítménye viszont elmarad az átlagtól. Az állami vezetők juttatásai utoljára tavaly nyáron frissültek. A legutolsó utazási táblázat itt októberi, de nagyobb baj, hogy nem egységes logikát követ, néha feltüntetik a repjegy és a szállás árát is, máshol csak a napidíjat írják ki.

3. Nemzetgazdasági Minisztérium (36 pont)

Matolcsy György külön-külön választ küldött az összes beszerzéses kérdésre. Táblázatokat szerkesztett, és még azzal is foglalkozott, hogy magyarázatot adjon a beszerzésekre. Az informatikai eszközöknél például megjegyezte, hogy professzionális informatikai háttérrel működnek, és a vásárlásokra „az üzemeltetés hatékonyságának és biztonságának” megőrzése érdekében volt szükség. Az utazásoknál 43 oldalas, részletes, még a programot is megjelölő táblázattal rukkolt ki. Részletes választ adott a feladatkiszervezés felülvizsgálatáról és az új külsősökről is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a kormany.hu-n már nem muzsikál ennyire szépen, frissességben a sereghajtók közt van. Utazási összesítést például ezen a portálon csak 2010 szeptemberéből találtunk, azt is egy másik menüpont alatt, mint ahová a többi tárca szokta tenni.

2. Nemzetierőforrás-minisztérium (28 pont)

Réthelyi Miklós úgy érezhette, megtalálta a varázsmondatokat, amelyek felmentik tárcáját az adatokkal való pepecselés alól. A beszerzésekről szóló kérdésekre azt válaszolta Józsának, hogy tárcájuk adatvédelmi referensének állásfoglalása szerint az Európai Parlament és a Tanács vonatkozó irányelve alapján a közfeladatot ellátó szerv nem köteles kizárólag az adatigénylés teljesítése érdekében új, minőségileg más adatot előállítani. „Ha egy adat, információ nincs az adatkezelő kezelésében, illetve a kért adatot nem állították elő, akkor az adatkezelő teljesítésre nem kötelezhető. Továbbá, ha az adatigénylésben megjelölt szempontok szerinti adatgyűjtés nagyobb munkaráfordítást, költséget igényel, mely egyszerű matematikai vagy informatikai műveleteken túlmutat, akkor annak elvégzésére a hatóságnak nincs jogszabályi kötelezettsége” – magyarázta a miniszter.

Végül közölte, hogy a háttérintézmények és gazdasági társaságok vonatkozásában nekik nincsenek adataik, azokat kérje be Józsa a szervezetektől. Réthelyi azt írta, hogy a minisztérium igazgatására vonatkozó adatokat viszont mellékletként megküldi, de ez a parlamenti honlapra felkerült dokumentumból lemaradt.

Ugyanez volt a válasz az utazásos és a külsősökre vonatkozó kérdésekre, azzal a különbséggel, hogy a minisztérium adatai tekintetében ezúttal nem mellékletet ígért, hanem a kormany.hu-ra irányította Józsát. Tartalmas választ csak a megszüntetett szerződésekről adott, de ezzel nem volt nehéz dolga, mivel közlése szerint nem voltak ilyen szerződések.

A Nefmi pontszámán javított, hogy a kormany.hu-n viszont szépen teljesít, az élmezőnyben van a közpénzekre vonatkozó adatok frissességében és részletgazdagságában is.

1. Belügyminisztérium

A beszerzésekre vonatkozó kérdésekre adott Pintér-válasz felér egy beintéssel. „A Nemzeti Együttműködés Kormánya, így a Belügyminisztérium is a felelős, takarékos és átlátható közbeszerzések elkötelezett híve. Ezért a Képviselő úr által kért adatok jelenleg is elérhetőek a kérdésben meghatározott szervezetek honlapján, illetőleg a kormányzati internetes elérhetőségeken”  – zárta rövidre a dolgot, és nem is fárasztotta magát táblázat összeállításával. Megjegyezte még, hogy a BM eszközbeszerzéseinek egy része  titkos adatot tartalmaz, ezért azt Józsa az adott szervnél zárt borítékban kérheti ki, csakúgy, mint a vásárolt kocsik forgalmi rendszámát.

Az utazásos kérdésre a belügyminiszter egy kétsoros táblázatot szorított ki magából, beleírta a repjegyek, a szállásdíjak, a napidíjak és a személyi reprezentáció összköltségét. Bár Józsa tételes bemutatást is kért, Pintér táblázatában úti célokról például szó sem esik. Igaz, a belügyminiszter biztosította képviselőtársát arról, hogy „ezen az utak mindegyike uniós konferencia, kötelezettség, illetőleg szakmailag indokolt kiküldetés”. Végül pedig odaszúrta: „Ezzel szemben 2009-ben a szocialista kormány időszaka alatt az Önkormányzati Minisztérium egzotikus helyszíneket választott Afrikában, Maliban 671 ezer forintért, továbbá Tajvanra utaztak 9 napra összesen 1,4 millió forintért, az úgynevezett világjátékok megnyitójára.”

Nem volt sok köszönet abban sem, amikor a külsős megbízásokat firtató kérdésekre válaszolt Pintér. Az új külsősökről és a megszűnt megbízásokról is csak annyi mondanivalója volt: „a Belügyminisztérium 2010. és 2011. évben kelt igazgatási szerződései a kormányportálon megtekinthetők a dokumentumok — szerződések menüpont alatt.”

Ezzel a válasszal ráadásul az a probléma, hogy a kormany.hu-n a Belügyminisztérium az általános gyakorlattól eltérően nem az összes hatályos szerződést szokta listázni, hanem csak az elmúlt pár hónapos időszakban kötött új szerződéseket sorolja fel. Így Józsa ezekből a dokumentumokból aligha jöhet rá, milyen szerződéseket szüntettek meg a felülvizsgálatnak köszönhetően.

A kormany.hu-n azért összességében nem áll olyan rosszul a BM, az ott közölt utazási összesítés naprakészségében például a legjobbak között vannak, és az a táblázat részletesebb is, mint a Józsának küldött. Ugyanakkor az állami vezetők juttatásait bemutató táblázatok készítésében nem tűnnek túl lelkesnek, Pintéré például viszonylag régi, tavaly márciusi. Abban is csak a miniszter bruttó illetményét tüntették fel. Tállai András államtitkár táblázata is hagy maga után kívánnivalót. Ő kap hivatali lakást, és míg más tárcáknál ilyenkor fel szokás tüntetni, hogy az mennyibe kerül havonta, nála csak azt írták ki, hogy egy 94 négyzetméteres lakásról van szó.

Módszertan a pontozásnál

A kormány.hu-s adatközlés pontozásánál három dokumentumtípust figyeltünk: az állami vezetők juttatásait, a szerződések összesítő táblázatát, valamint az utazásokat. Típusonként 0-tól 7-ig pontoztuk a minisztériumokat aszerint, hogy mennyire frissek ezek a dokumentumaik: 7 pont járt a legfrissebbért, 0 a legrégibbért, a nagyon közeli dátumokat holtversenyként értékeltük, és egyforma pontszámot adtunk rájuk. Az utazási táblázatok tartalmát a részletgazdagság alapján pontoztuk, szubjektív értékelésünk alapján itt is 7 pontot kapott a legjobb. A minisztériumok szerződésösszesítései tartalmi szempontból nagyon hasonlóak, ezért a tartalmat pontokkal külön nem értékeltük. Egyedül a Belügyminisztériumtól vontunk le 3 büntetőpontot azért, mert mindig csak az új szerződésekről tesznek ki adatokat, és így nehéz nyomon követni, megszüntettek-e időközben egy-egy régebbi szerződést. Nem alkalmaztunk egységes pontozást a juttatásokról szóló dokumentumok tartalmára sem. Ennek az az oka, hogy pusztán a közzétett dokumentumok alapján nem állapítható meg, hogy egy adat azért nem szerepel benne, mert az illető nem kapott olyan típusú juttatást, vagy pedig azért nem, mert kapott ugyan, de azt nem tüntették fel. Az biztos, hogy néha előfordul az ilyesmi. Az Index november végén írt a folyószámla-költségtérítésről, amely csak néhány tárca vezetőinél szerepelt a feltüntetett juttatások közt. Cikkünk megjelenése után Matolcsy jelentette be, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumnál megszüntetik ezt a juttatást, holott például az ő kimutatásaikban ez a tétel nem szerepelt.
A Józsának adott parlamenti válaszokat a következőképp pontoztuk. A három nagy kérdésnél vagy kérdéscsoportnál (beszerzések, utazás, külsősök) egységesen tíz pontot adtunk minden tartalmas válaszért. Ezen kívül – szubjektív értékelés alapján – 10 jutalompontot adtunk a legbarátságosabb stílusért a Vidékfejlesztési Minisztériumnak, ugyanannyi jutalompontot kapott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a részletgazdagságért (ellipszis alakú asztal).  A Belügyminisztériumtól 10 büntetőpontot vontunk le a levelek stílusáért, a szocialista kormány alatti utazások felemlegetéséért.