Visszaprivatizálta a labirintust Illés volt beosztottja

2012.01.12. 18:43
Szeptember elseje óta Tamási Gábor Budai Grotta Kft.-je üzemeltetheti a budavári labirintust. Tamási Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár beosztottja volt, korábban a budavári önkormányzat képviselője. Aktív szerepet játszott abban, hogy a bérleti jogot neki ítélő Duna-Ipoly Nemzeti Park megszerezze a barlangrendszert az azt haszonsítási engedély és bérleti díj fizetése nélkül üzemeltető Budai Labirintus Kft-től. Aminek szintén volt egy Tamási Róbert nevű munkatársa.

Illés Zoltán beosztottjának a kft.-je szerezte meg a budavári labirintus üzemeltetési jogát még tavaly szeptemberben. És bár a minisztériumból már kirúgták, a Budai Grotta szerződése „szabályos", ezért nem mondták fel.

Dr. Tamási Gábor hivatalos titulusa szerint politikai tanácsadó, értesüléseink szerint valójában kapcsolattartó munkatárs volt Illés államtitkárságán, korábban a budavári önkormányzat képviselője. Úgy tudjuk, az államtitkárságon kifejezetten az I. kerületi polgármester, Nagy Gábor Tamás kérésére alkalmazták.

Nagy Gábor Tamás forrásaink szerint „motorja volt” a labirintus előző hasznosítója, a Budavári Labirintus Kft. birtokon kívülre tételének, amiben Tamási is aktív szerepet játszott.

Érdekes, hogy a labirintust korábban hasznosítási engedély és bérleti díj fizetése nélkül üzemeltető Budai Labirintus Kft.-nek is volt egy  Tamási Róbert nevű munkatársa az atlatszo.hu tényfeltáró portál cikke szerint.

Azt egyelőre nem sikerült megerősíttetnünk, hogy a két Tamási ugyanaz a személy-e. A politikai tanácsadó Tamási korábban a budavári önkormányzat képviselője volt. "Három évig klinikus állatorvos voltam a Centrum Kisállat-rendelőben, majd váltottam, idegenvezető lettem" - írta életrajzában a magát „tősgyökeres budai polgárként" jellemző képviselő. A Budavári Labirintusban dolgozó Tamási az archív kontaktlistán „infromation" beosztásban szerepel.

A labirintust 2011. július 29-én látványos rendőri akcióval vette birtokba az állam nevében a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, Illés Zoltán kezdeményezésére. Az indokok között szerepelt, hogy a kft. kárt tett a fokozottan védett természeti értékekben és „méltatlan kiállítást üzemeltettek".

A májusban birtokon belülre került nemzeti park szeptember 1-én kötött szerződést Tamási családi vállalkozásával, a Budai Grotta Kft-vel. „Amint megérkezett az államtitkár-helyettes leirata az ügyről, kirúgtam" - mondta Tamásiról érdeklődésünkre Illés Zoltán környezetügyi államtitkár. Illés felügyeli a Budai Labirintust kiebrudaló Környezetvédelmi felügyelőséget és a tulajdonos nemzeti parkot is. Így nem csak Tamásit, de a szerződést a nemzeti park részéről aláíró igazgatóhelyettest is kirúgta.

Állítása szerint „a dolog erkölcsi részét" ezzel el is intézte. Jogi vonalon viszont nem tud előrelépni. Illés ugyan kész vizsgátot indítani annak érdekében, hogy felülvizsgálják szerződést, véleménye szerint azonban az erkölcsi aggályok ellenére formálisan nem ütközött törvénybe a szerződéskötés, így valószínű, hogy anyagi veszteség nélkül nem lehetne felbontani. Az államtitkár szerint annyi pozitívuma volt a cégváltásnak, hogy eltünt a barlangból a bóvli kiállítás, az új viszont nem sok látogatót vonz, és ez környzetvédelmi szempontból nézve jó fejlemény. Ehhez képest 2011. november 21-én a vagyonkezelőként fellépő nemzeti park hivatalosan is megnyitott egy kiállítást a középkori emlékekből, amit az akkori hírek szerint minden nap reggel tíz és este hat között lehet látogatni.

Az atlatszo.hu-nak nyilatkozó barlangkutató, Adamkó Péter szerint a labirintus újranyitása a minisztériumban is meglepetést okozott. "Döbbenet volt mindenhol, hogy hát ki lehet ott, ki üzemeltheti" - mesélte.