Szijjártó kacsának tartja a Schmitt-botrányt

2012.01.13. 13:33
Bár a Fidesz politikusait sem sikerült meggyőznie a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményével arról, hogy Schmitt Pál doktori disszertációja körül minden rendben van, a párt vezetői mégis meg vannak győződve arról, hogy az államfő a helyén marad. A kormányfő szóvivője pedig azt közölte, hogy bulvárkacsával nem kívánnak foglalkozni.

Az Index által megkérdezett politikusok szerint a sajtóbotrány ellenére sem fogják távozásra kérni Schmitt Pált. A kormánypártok név nélkül nyilatkozó vezetői szerint Schmitt renoméját már a sorozatos helyesírási problémák megtépázták, a most kipattant botrány csak rátett egy lapáttal. A fideszesek mindamellett biztosak benne, hogy Schmitt ezt is túléli.

Az államfő sorsával kapcsolatban megkérdeztük Orbán Viktor miniszterelnök szóvivőjét, Szijjártó Péter válaszában azt írta: "Egy ilyen méltatlan bulvárkacsával nem kívánunk foglalkozni".

Schmitt jelölését 2010-ben Orbán Viktor miniszterelnök vitte keresztül a pártelnökségen, bár már akkor is komoly aggályok fogalmazódtak meg a volt sportdiplomatával kapcsolatban. A kinevezés legfőbb ellenzője Kövér László házelnök volt, aki az elnökség tagjai előtt végső kritikaként paprikajancsinak titulálta Orbán választottját. Az ellenzők főként azzal érveltek, hogy Schmitt szakmai tekintélye messze elmarad attól a szinttől, amit ezen a poszton elődei képviseltek.

Nem merült fel a váltás

A fideszesek szerint a kormány mostani defenzív helyzetében nem valószínű, hogy a miniszterelnök bevállalna még egy frontot, ahol kénytelen beismerni a vereségét. Az egyik parlamenti képviselő azt magyarázta, hogy a forintválság miatt van fontosabb gondja is a kormánynak. Hasonlóan fogalmazott egy másik kormánypárti honatya is, aki azt mondta, hogy a gazdasági válság miatt még a Schmittel foglalkozó híreket sem követi. A forrás szerint egyelőre nem merült fel a Fideszben a váltás kérdése, sőt még lehetséges alternatív jelöltekben sem gondolkodnak.

Valószínűbb, hogy hagyják elhalni a sajtóbotrányt. A helyzet akkor súlyosbodna igazán, ha a német védelmi miniszter, Karl-Theodor zu Guttenberg esetéhez hasonlóan nálunk is visszavonná az egyetem Schmitt doktori címét. Guttenberg, akinek 475 oldalas dolgozatának több mint kétharmadáról derült ki, hogy fel nem tüntetett forrásokat tartalmaz, akkor volt kénytelen felállni miniszteri székéből, amikor a Bayreuthi Egyetem visszavonta doktori címét. Egy ilyen hivatalos eljárás Schmitt posztját is aláásná, de a húsz évvel ezelőtti iromány miatt kevés esélyt adnak arra, hogy ez a helyzet bekövetkezzen.

A politikusokkal ellentétben a kormányhoz közel Jobbklikk véleményportál viszont nyíltan Schmitt távozását követeli. „Az elnöki hivatal tekintélyének megmentéséért, de legalábbis megőrizve az esélyt annak újjáépítésére, Schmitt Pálnak haladéktalanul le kellene mondania” – írta pénteken a lap.

Nem Navracsics álláspontja

A portál szerzői között megtalálható Lánczi Tamás, Navracsics Tibor kormányfő-helyettes korábbi kabinetfőnöke, Böszörményi Nagy Gergely, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium stratégiai kommunikációs főosztályvezető-helyettese, illetve L Simon László fideszes parlamenti képviselő.

A portál „Szerintünk” címmel megjelent bejegyzése szerint Schmitt a plágiumgyanút eddig nem tudta cáfolni. „Úgy gondoljuk, hogy az elnöki hivatal tekintélyének megmentéséért - de legalábbis megőrizve az esélyt annak újjáépítésére - Schmitt Pálnak haladéktalanul le kellene mondania” – olvasható a bejegyzésben.

Navracsics Tibor közigazgatási miniszter, aki korábban szintén publikált a lapban, az Index kérdésére azt mondta, a lap cikke nem az ő álláspontját fogalmazta meg, hiszen neve nem olvasható a lap impresszumában.

A hvg.hu szerdán arról írt, hogy Schmitt 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével. A cikk szerint a köztársasági elnök 215 oldalas dolgozatából mintegy 180 oldal Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti, hivatkozás nélküli fordítása és átvétele, ami felveti a plágium gyanúját.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) még szerdán visszautasította a cikk állításait. A KEH közleménye felidézi, hogy Schmitt 1992-ben „Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése” címmel írt egyetemi doktori értekezést. A közlemény szerint „a hiánypótló munkát” történészprofesszorok bírálták, akik summa cum laude minősítéssel értékelték. A KEH szerint Schmitt és a sporttörténész ismerték egymást, kutatásaik során többször együttműködtek.